Co Verdaas (PvdA): vrijwillige vleesheffing

“Dit is het idee: de consument krijgt straks een iets hogere prijs voor zijn stukje vlees voorgeschoteld. Vijf cent extra, hooguit. Wie niet bereid is om dat beetje meer te betalen, kan het prijsstickertje op de verpakking wegkrabben. Daaronder verschijnt dan het oorspronkelijke bedrag.”
(…)
“Maar aan de kassa komt wel een moment van bewustzijn: wil ik als consument echt de goedkoopste prijs afrekenen of steun ik de duurzamere veehouderij?” (Volkskrant)

Ik vind het een leuk idee hoor, maar ik mag toch hopen dat men verplicht wordt dat prijsje vóór het bereiken van de kassa eraf gepeuterd te hebben, gezien de complete volksstammen in dit land die nooit, maar dan ook nooit één cent willen uitgeven als ze daar onderuit hadden kunnen komen.

Anders voorzie ik namelijk uit de hand lopende conflicten in de kassarij tussen milieubewuste vleesbelastingbetalers en/of vegetariërs enerzijds, en vrekkerige vleesveelvraten anderszijds, die de rij minutenlang ophouden met gepulk aan de stickertjes van de door hen gekochte vleeswaren voor de dat weekend geplande familiebarbecue.

De VVD is natuurlijk tegen. De argumentie is er weer een van het stupide soort kapitalistisch dogmatisme zoals je dat wereldwijd bij egoïstisch-rechts kunt aantreffen:

 “De VVD is altijd tegen het heffen van extra belasting”, legt Helma Lodders uit.”

Dit kan slechts twee dingen betekenen: óf de VVD is tegen belastingheffing in het algemeen, óf bij de Teldersstichting heeft men een belastingnatuurwet ontdekt – vergelijkbaar met die van de snelheid van het licht – die een limiet stelt die absoluut maar dan ook helemaal nooit overschreden mag worden.

Het beeld van een Ton Elias die bij de Aldi een vleestaksstickertje van zijn plofkip staat te pulken krijg ik nu trouwens niet meer van mijn netvlies

4 gedachten over “Co Verdaas (PvdA): vrijwillige vleesheffing”

  1. Sneu plan en weglopen voor eigen politieke verantwoordelijkheid.
    “Het succes van het plan zal afhangen van de consument. Dat is ook precies wat de staatssecretaris beoogt: “De verantwoordelijkheid leg ik terug op de plek waar die thuishoort.”
    Dat weten we dan ook weer. Het is de schuld van de consument dat er gigastallen worden gebouwd en dat regels voor welzijn van dieren worden overtreden en controle ontbreekt.

    http://www.trosradar.nl/uitzending/laatste-uitzending/aflevering/19-11-2012/kiptransport/?p=1&tx_comments_pi1%5Bpage%5D=5

  2. Eh, Witte Duif, dat is ook zo voor een deel. De consument wil elke dag vlees, want dat is een verworven recht en dan graag zo goedkoop mogelijk. Als de consument begaan was met de dieren die voor de slacht worden gefokt, gebruikt, dan zouden er wel meer mensen óf geen vlees eten óf vlees eten van dieren die een dierwaardig leven hebben gehad en geen kiloknallers kopen. Maar geen kiloknaller is duurder, envoor sommigen niet weggelegd, ik geef het onmiddelijk toe. Maar elke dag vlees is niet nodig, en ook niet in de hoeveelheden die genuttigd worden.
    Te veel mensen realiseren zich ook helemaal niet dat dat verpakte stukje vlees ooit een dier is geweest. Daar verbaas ik me nog steeds over.

  3. @Keira. Het wijzen naar de eigen verantwoordelijkheid van de consument zie ik als een manier van de sector om critici de mond te snoeren. Als de sector gewezen wordt op de eigen verantwoordelijkheid is het antwoord: maar de consument wil er niet voor betalen. Een drogreden, zeker als je bedenkt dat : ” uit onderzoeken blijkt dat 80 procent van de Nederlanders best bereid is om iets meer te betalen voor vlees als het ten goede komt aan dierenwelzijn. :” Het kwalijke effect van deze (verdeel en heers) tactiek is dat de consumenten tegen elkaar worden opgezet en verdeeld worden in zij die bewust kiezen en zij die er geen snars om geven. Je stelt terecht dat er mensen zijn met onvoldoende geld om voor duurzame voeding te kiezen. Dus zij krijgen de zwarte piet toe gespeeld en moeten maar wat minder vlees gaan eten. VVd-ers eten wel duurzaam, biologisch en diervriendelijk, want in alle toprestaurants wordt dit al jaren geservereerd omdat het het beste smaakt. (dat mag wat meer kosten)
    Dat mensen zich niet realiseren dat hun verpakte stukje vlees ooit een dier is geweest dat onder erbarmelijke omstandigheden wordt opgefokt komt door gebrek aan voorlichting en misleidende reclame. De voedingsindustrie is net als de rest: alles voor vergroting van de omzet en de winst. Zij veroorzaken de wantoestanden en de consument is eerder willoos slachtoffer die niet op een normale manier toegang kan krijgen tot normaal eten.
    http://www.wakkerdier.nl/liegebeest

  4. Het is vanuit de leunstoel makkelijk roepen dat het systeem niet deugt en dat anderen daar schuld aan hebben. De werkelijkheid is, dat wij met ons allen het voedselsysteem tot stand hebben gebracht zoals we dat nu kennen. Voedsel is van ons allemaal en daar hebben we allemaal een rol en verantwoordelijkheid in: boeren, adviseurs, financiers, overheden, ngo’s, voerleveranciers, verwerkers, retailers en ja, ook consumenten. Zwartepieten is tegen die context slechts het fixeren van de werkelijkheid en levert niks op. Die energie kunnen we resultaatgerichter besteden door in de alledaagse weerbarstige werkelijkheid op de werkvloer verbetering tot stand te brengen. Elke dag opnieuw. Daar is de sector hard mee bezig. Nieuwe stalconcepten, vermindering van geur, ammoniak en fijnstof, verbetering van dierwelzijn etc etc. In Limburg mét de Dierenbescherming, mét de Milieufederatie Limburg, mét de provincie, gemeenten, de GGD, de WUR en de Has. Kortom: niet lullen maar poetsen.

Reacties zijn gesloten.