Energie voor een klein prijsje -> Zweeds afval

Zweden moet noodgedwongen afval importeren uit het buitenland, omdat de Zweedse bevolking zelf niet genoeg weggooit. Het afval is nodig om voldoende stroom te produceren. (Trouw)

Waarom wordt dat niet zo in Nederland gedaan? Waarom wordt hier niet uit die bergen afval ook goedkope energie gemaakt? Waarom worden hier onzalige ideeën als kolencentrales en kerncentrales gepromoot door de regering? Zeker kwestie van lobby-werk? Is nog niemand die investeert in het ompraten van bewindslieden voor afvalverwerking -> energie.

Wordt hoog tijd dat daar eens over nagedacht gaat worden, volgens mij hoeft Nederland dan voorlopig geen vuilnis te importeren.

5 gedachten over “Energie voor een klein prijsje -> Zweeds afval”

  1. Dat doen we in Vernederland ook. Zoiets heet een reststoffenenergiecentrale (REC) en het is ont-zet-tend vervuilend. En ja, ook wij importeren andermans vuilnis om hier gif de lucht in te pompen opdat de grote energiemaatschappijen maar machtig mogen blijven en er geen donder gedaan wordt aan decentrale energieopwekking door burgers zelf. Die worden extra aangeslagen door de belasting zodra ze stroom delen met de buren.

  2. Ow, Petra, goede aanvullende informatie. Misschien kun je daar eens een uitgebreider stuk over schrijven? Lijkt mij interessant.

  3. Beste Keira en Petra,

    Ontzettend jammer om te zien hoe slecht jullie geinformeerd zijn. Het zou jullie sieren de feiten te checken voordat je de behoefte voelt je mening/onderbuikgevoel de wereld in te slingeren. Laat mij die feiten dan maar even aanreiken, zodat eventuele lezers een eerlijk beeld van de werkelijkheid krijgen:

    Nederland heeft een van de modernste vormen van afvalbeheer in de wereld. Van al het afval dat jaarlijks in Nederland wordt geproduceerd wordt ruim 83 procent gerecycled. Het afval dat (nog) niet kan worden gerecycled, wordt verbrand MET TERUGWINNING VAN ENERGIE in zgn. afvalenergiecentrales (AEC’s). Dat geldt voor zo’n 12 procent van het afval. De Nederlandse AEC’s (12 in totaal) leveren daarmee ruim 15 procent (!) van de duurzame energie in Nederland.

    De duurzame energie bestaat uit elektriciteit die wordt geleverd aan het openbare net, en uit warmte en stoom die wordt geleverd aan bv. stadswarmtenetwerken, industrie, zwembaden, voetbalstadia, etc.

    Anders dan wat Petra beweert, is het verbranden van afval niet vervuilend. De AEC’s behoren technologisch gezien tot de modernste van de wereld. De vrijkomende rookgassen worden gereinigd in uitgebreide rookgasreinigingsinstallaties. Wat uiteindelijk de schoorsteen verlaat, is voornamelijk waterdamp. Om het even in perspectief te plaatsen: je allesbrander thuis stoot meer vervuilende stoffen uit dan een AEC!

    Door energie terug te winnen uit het afval wordt verder bespaard op fossiele brandstoffen en worden de bijbehorende CO2-emissies vermeden. In Nederland wordt veel elektriciteit namelijk nog geproduceerd met fossielgestookte centrales (vooral aardgas en een beetje steenkool).

    Verder wordt er inderdaad brandbaar restafval geimporteerd uit het buitenland. In Nederland is namelijk verbrandingscapaciteit beschikbaar, terwijl in veel andere landen, zoals bijvoorbeeld Engeland, nog op vrij grote schaal afval wordt gestort. Deze landen moeten van Europa – terecht – hun stortactiviteiten terugdringen, maar hebben zelf nog geen goede afvalinfrastructuur op orde. Totdat dat wel het geval is, is het veel beter het afval hier te verbranden in schone AEC’s en er duurzame energie uit op te wekken, dan om het daar te storten. Zelfs als de effecten van het transport worden meegerekend, is het vanuit milieuoogpunt nog altijd beter om het hier te verwerken.

    Al deze informatie is eenvoudig via internet te vinden, zoals bijvoorbeeld op de website van het centraal bureau voor de statistiek. Volgende keer dus eerst even checken!

  4. Erik Jan, dank voor je uitgebreide uitleg. Over je begin en je afsluiting van je stukje kan ik alleen maar zeggen, niet zo bevoogdend.
    A. Een mens kan niet alles weten, B. ik check mezelf al een slag in de rondte en C. nemen we hier geen opdrachten aan.
    (A t/m C kunnen in willekeurige volgorde geplaatst worden).

  5. Ja doet inderdaad echt afbreuk aan die reactie. Hoe geinformeerd ook, het is echt een kut-reactie.

    Niet meer doen dus!

Reacties zijn gesloten.