Nieuwe partij, nieuwe politiek?

Met de verkiezingen in aantocht is er een heel aantal kleine, nieuwe partijen die volop meedoen met de campagne. Alles om maar aandacht te krijgen en ook in de Tweede Kamer te komen. Omdat ze vinden dat de gevestigde partijen hun tijd gehad hebben en dat zij een wezenlijke verandering in de politiek teweeg kan brengen. Zo is daar de Libertarische Partij. Die vindt dat je alles aan de markt moet overlaten. Zo vinden ze niet alleen dat orgaanhandel legaal moet worden om te zorgen dat er meer orgaandonoren zijn, het liefst willen ze ook de rechtspraak aan de markt over laten. Maar er is ook de nieuwe partij Mens en Spirit die politiek vanuit het hart wil bedrijven. Zouden zij kunnen zorgen voor een nieuwe, frisse wind in de politiek? Een andere wind dan de egoïstische haatzaaipolitiek die de PVV bracht?

In haar doelstellingen stelt Mens en Spirit ‘maatschappelijke vraagstukken te willen benaderen vanuit de wens te verbinden’. Dat klinkt al een stuk beter dan het wij/zij gevoel dat nu bij steeds meer mensen overheerst. Mens en Spirit wil niet langer ‘scheiden en polariseren’. Niet meer wij tegen zij, niet meer ‘eigen volk eerst’, niet meer ‘weg met die buitenlanders’, maar: iedereen samen voor een betere wereld. Klinkt goed. Klinkt bijna utopisch. Klinkt tot zover ook hetzelfde als wat de SP wil. Maar wie weet, misschien is hun verkiezingsprogramma echt compleet vernieuwend en anders en beter.

Dat verkiezingsprogramma klinkt heel ambitieus: de democratie moet verbeterd worden, de kieswet herzien en de crisis kan in vier stappen worden opgelost. Verder willen ze softdrugs toestaan en willen ze voor Defensie vooral vredesconcepten uitwerken. Daarbij laten ze zich leiden door een spirituele, holistische visie. Om heel eerlijk te zijn vind ik dat nogal zweverig klinken. Toch zijn hun ideeën zo gek nog niet. Politiek is een middel, geen doel. De politiek moet de burgers vooral dienen om de samenleving vorm te geven. Terug naar de basis dus. Niet het volk dient de heerser, maar de goede heerser dient het volk. Om dat te bereiken moet de democratie herzien worden. Dus willen ze een bindend referendum invoeren en de mogelijkheid bieden om per thema op een partij te stemmen. Wat heel handig is als je het milieubeleid van partij A maar het defensiebeleid van partij B wil.

Het oprichten van een coöperatieve gemeenschapsbank is wellicht zo gek nog niet. Deze moet als enige nog geld in omloop mogen brengen. Particuliere banken mogen dat niet meer. Eén bank die eigendom is van alle Nederlanders en die niet mag speculeren. Elke burger wordt mede-eigenaar en krijgt inzage in het beleid van de bank. Sterker: elke burger mag het beleid mede bepalen. De vraag is alleen of dit ook gaat werken. In mijn idee is het vergelijkbaar met de dictatuur van het proletariaat. Leuk in theorie, onwerkbaar in de praktijk.

Ook leuk in theorie is het meten van het Bruto Nationaal Geluk. Het is waar dat welvaart door meer bepaald wordt dan alleen geld en het is ook waar dat gelukkige mensen minder snel ziek worden dan ongelukkige. In die zin is het niet gek om het geluksgehalte van je bevolking te meten als je de stand van de welvaart wil weten. Alleen vraag ik me af hoe je dat wil meten. ‘Het BNG meet alle uitgaven, ook ongewenste, zoals het voeren van oorlogen’, stelt de partij in haar programma. Maar meet je daarmee het daadwerkelijke geluk van alle inwoners? Mijn persoonlijke geluk hangt niet volledig af van eventuele geldverspilling van de overheid.

Toch laat de partij zien dat er goed is nagedacht over een wezenlijke verandering van onze maatschappij. Sommige punten lijken socialistisch – een garantie-inkomen, een solidariteitsheffing voor topinkomens – maar Mens en Spirit komt met een compleet eigen verhaal. Het vormt ook vooral heel erg een geheel: het zijn niet zomaar lukraak wat meningen die bij elkaar geraapt zijn. Er is goed nagedacht over wat de partij wil, waardoor er een goed doortimmerd en goed leesbaar verkiezingsprogramma ligt. Zo één waarvan je het idee krijgt dat dit een partij is die daadwerkelijk anders is dan de gevestigde partijen. En die daarom zeker een kans verdient om dat te gaan bewijzen in de Tweede Kamer.

 

Verscheen eerder op isisevrinen.nl. Auteur: Isis Evrinen.

18 gedachten over “Nieuwe partij, nieuwe politiek?”

  1. Als ze goed zijn voor 25 zetels stem ik op M&S (huhhh…mode?).

    Ze weten in elk geval heel goed uit welke richting de wind dient te gaan waaien komende decennia!
    Jammer dat het gros van de verwende, egocentrische, ‘hik-hik-hik-lieve-mensen-hoor-maar-dat-wérkt-toch-niet’-consumenten wat lacherig zullen doen over zoveel aansporingen op de weg naar een prettiger met elkaar omgaan en de boel sympathieker verdelen
    Helaas altijd zo geweest…

    Als ik om wat voor reden ook op 12 september sta te tollen in het stemhokje geef ik ze misschien een rode punt…

  2. Klinkt goed, die nieuwe partij Mens en Spirit. Libertariërs zijn gevaarlijk.

    En een dictatuur van het proletariaat kan wel zeker werken.

  3. Wat we nu hebben komt in mijn ogen neer op een dictatuur van de bourgeoisie. Dit is dan ook overal in de wereld zo. De crisis hebben we ook hieraan te danken.

    Richting een dictatuur van het proletariaat gaan zou stukken beter zijn. Ik zie niet waarom kapitalisten zich er nog verder mee zouden mogen bemoeien. Ze doen meer kwaad dan goed.

  4. Mijn favoriet is de SOPN. Een zeer onfrisse lijsttrekker en volslagen krankzinnige ideeën. Als je een roman zou schrijven met zo’n hoofdpersoon, zou ie afgewezen worden als niet geloofwaardig.
    Gelukkig gaat de SOPN voor de absolute meerderheid, minimaal 76 zetels. Wat nou vijfpartijenkabinet 😉

  5. En vergeet niet de alom aanwezige dictatuur van de vrije markt.
    ‘VRIJ’, voor een select gezelschap.

    Je belt minder, dus de bedrijven gaan het proletariaat daar zeker voor straffen.
    Juist: STRAF WIE STRAF VERDIENT, het onvolprezen (Firma List & Bedrog, voorheen Volkspartei Verlakkerij & Dedain) VVD adagium.

    ‘Mobiele abonnementen worden nog duurder’
    “De mobiele telecommarkt raakt steeds verder in het slop. Nederlandse telco’s blijven verlies lijden als gevolg van de afname van bellers. Providers zullen de tarieven nog verder moeten aanpassen om het inkomstenverlies goed te maken.”

    http://goo.gl/WJGgu

  6. Dat basisinkomen dat de SOPN voorstaat is een prima idee. Schijnt ook te werken.
    Geen nieuws overigens want in de vorige eeuw gingen de uitkeringen ook schoon op, ideale consumenten zijn dat, personen zonder werk (en mét een uitkering).

    Alles gratis, wie wil dat niet.
    Je zal wel gek zijn om NIET op de SOPN te stemmen 😆

  7. Ze zullen het vast goed bedoelen, bij Mens en Spirit. Mooie woorden over “politiek uit het hart” en “verbinden” enzo. Wat vooral opvalt is dat het allemaal zo vaag blijft, er nauwelijks concrete voorstellen worden gedaan. Waar ze dat wel doen, gaat het dan ook meteen fout. Deze lui stellen zich bijvoorbeeld tot doel de gezondheidszorg om zeep te helpen door allerlei vormen van onwetenschappelijke kwakzalverij te bevorderen. Daar moet een verstandig mens dus heel ver vandaan blijven. Hetzelfde geldt voor SOPN, die zijn zo mogelijk zelfs nog gekker.

    Basisinkomen is inderdaad wél een goed idee, jammer dat serieuzere partijen dat niet willen omarmen. Je zou verwachten dat GroenLinks, D66 en progressieve leden van PvdA en VVD (voor zover aanwezig) dat wel voor hun rekening zouden kunnen nemen.

  8. Ik vind basisinkomen ook een prima en werkbaar idee, kunnen de ambtenaren werk & inkomen voor zaken worden ingezet die er echt toe doen.
    MenS heeft een goed punt die figuren zitten er om ons te dienen en niet andersom.

  9. Ja, een basisinkomen voor iedereen, echt een fantastisch idee! We halen elke prikkel weg om nog iets te presteren en we gaan allemaal ons hand ophouden. En het benodigde geld pikken we van de bedrijven en de miljonairs. The trouble with Socialism is that eventually you run out of other people’s money.

  10. @ The trouble with Capitalism is that eventually you run out of other people to exploit . and out of resources…

  11. @Al Bakrastani
    Oh, dus iemand die vrijwillig aan het werk gaat bij een bedrijf wordt geëxploiteerd. Maar iemand die toevallig wat meer verdient onder dreiging van gevangenisstraf ruim de helft van zijn inkomen afnemen is sociaal? Gelukkig doet het er niet zoveel toe, of we nu linksom of rechtsom gaan het ‘gratis-geldtijdperk’ loopt sowieso op zijn einde.

  12. @13 Raar dat je niet over de grondstoffen begint , die uit de bodem worden gerukt met winstbejag en op zo’n manier dat de eigenaars . de hele wereldbevolking , alleen de verontreiniging heeft .. Dat jij nu een egotrippende zelfkicker bent die te beroerd is een deel van zijn inkomen af te staan ten behoeve van de minder bedeelden . ik betaal mijn belasting ook en heb daar geen probleem mee .. Libertairen als jij worden pas voorstander van collectieve voorzieningen op het moment dat ze ze zelf nodig hebben … Dán moet er plotseling wel thuiszorg , ziekenhuisverzorging en wat dan ook opgehoest worden …

  13. @#14 Inderdaad, we hebben het hier nog niet zo lang geleden over gehad geloof ik.
    Ik werk al bijna 30 jaar en heb belasting betalen nog nooit zo ervaren als omschreven door @#13, sorry daar kan ik echt met m’n pet niet bij. Als je er zo over denkt heeft een discussie over voor- en nadelen van een basisinkomen tegenover een giga overheidscontroleapparaat op bijstand eigenlijk totaal geen zin.

  14. Het omgaan met grondstoffen en vervuiling is nou niet bepaald beter geregeld in de socialistische heilstaat. Een jaar of 20 geleden was ik in voormalig Oost-Duitsland en daar was alles grijs en grauw van de opgestookte kolen. Ik sta heel graag een stuk van mijn inkomen af aan mensen die door ziekte of ouderdom geen eigen inkomen kunnen verdienen. Probleem is dat de overheid, als verstrekker van deze uitkeringen, er geen belang bij heeft uitvreters te weren. Het is toch hun geld niet wat ze weggeven, als ze tekort komen verhogen ze gewoon de belastingen. En bepaalde partijen kopen er zelfs hun stemmen mee, door zich op te werpen als belangenbehartiger van de minder bedeelden. Libertariërs stellen niet dat collectieve voorzieningen moeten worden afgeschaft, maar wel dat de overheid zijn enorme invloed op de samenleving moet verminderen en veel meer moet overlaten aan de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Een hoog minimumloon lijkt misschien sociaal en nodig om zogenaamde exploitatie van werknemers te voorkomen. Maar ditzelfde minimumloon is wel één van de belangrijkste veroorzakers van de hoge werkeloosheid.

  15. Leuk als het “nieuwe tijdsdenken ” zijn intrede zou doen in de Tweede Kamer. Vond het al hilarisch toen Marianne Thieme daar haar openingsspeech hield; alsof er een engel was neergedaald, en er eindelijk eens ware woorden werden gesproken. Mens en Spirit wil niet polariseren, maar dat kunnen ze volgens mij ook niet. Het klinkt allemaal heel sociaal, maar er zit een flinke portie neo- liberalisme in.

Reacties zijn gesloten.