Breinstürm des Tages: bibliotheken

“Openbare bibliotheken zijn achterhaald door de moderne tijd en kunnen worden gesloten”

In het kader van de tweepuntnullisering van Krapuul publiceren wij voortaan dagelijks een prikkelende stelling op de site, getiteld “Breinstürm des Tages”. Hierover kunt u naar hartenlust met elkaar in discussie. Een Breinstürm des Tages geeft niet DE mening van krapuul, of van DE redactie weer. Het tegendeel kan zelfs waar zijn. Wij zijn juist benieuwd naar uw (onderbouwde) standpunten.

13 gedachten over “Breinstürm des Tages: bibliotheken”

  1. Ik ben vaste klant bij de bieb, dus nee. Ik doe altijd een uurtje lezen voordat ik ga slapen en ik zie mezelf echt niet met een reader of een laptop in bed liggen.

  2. Dan worden we net zoals de Turken , Mustafa Kemal ( 😥 “Atatürk”) bevrijde hén van hun geschiedenis door hun het latijnse alfabet op te dringen en het onderwijzen van het oude , in arabische lettters geschreven Turks te verbieden .. Eigenlijk is dit nog erger .. Maar dan heb ik het wel over échte bibliotheken niet de Brood , Boeken en Spelen centra die we nu hebben , waar oude boeken als vies weggegooid worden …. Dus eigenlijk zijn de bibliotheken al gesloten 🙁

  3. Nee, natuurlijk!
    Bibliotheken vervullen altijd nog een functie als hoeder van een bepaald soort
    (en niet onbelangrijk) erfgoed,
    zelfs als niemand meer wil, kan en/of mag lezen.
    Maar waarom sluiten, als je ze ook in de geest van de tijd in brand kunt steken?
    😐

  4. De openbare bibliotheken sluiten? Absoluut niet. .Voor de prijs van mijn bieb pas kan ik twee of drie boeken kopen, via de bieb lees ik er veel meer. Wie zelf thuis geen internet verbinding heeft kan op zijn pas dagelijks in de bieb terecht, Zo op het oog vooral een dienst waarvan (allochtone) kinderen gebruik maken. Veel (vooral oudere) mensen nemen met een kopje koffie uit de automaat alle kranten door. (zij liever dan ik) Verder kan je ook ebooks en e-readers lenen. etc. etc.

  5. In de stad waar ik woon, een stad die in ’80 pas gemeente werd, gemeente Lelystad, was in de opbouwtijd vanaf +/- begin ’70 een fanatieke en actieve CPN fractie in de adviesraad van het openbaar lichaam onder leiding van zijn voorzitter Han Lammers die veel belang hechtte aan een bibliotheek waar een brede keuze aan boeken in de kasten stonden. En daartoe actief de bibliothecaris via verzoeken om bepaalde boeken aanzette die aan te schaffen.

    Laat ik zeggen dat in het kader van de tweepuntnullisering en het gegeven dat nu andere partijen die verzoeken om bepaalde boeken doen het niveau van de openbare bieb nu die van een ramsj boekhandel niet meer verbetert. Er wordt voornamelijk in het verminderen van personeel en in de architectuur van de behuizing geinvesteerd en in de boekenkasten staan populaire boeken die mij in elk geval niet interesseren. Voor wat mij interesseert zou ik naar de Koninklijke moeten maar sinds ik internet heb heb ik zat te lezen. Aan boeken kom ik niet meer toe en dat is jammer want een gelezen boek beklijft beter dan een internetpagina die met 1 klik weer weg is.

    En daarbij, er staat zoooveeeel rotzooi op het internet dat er toch wel te veel tijd verloren gaat aan het schiften van wat je weten wil. Dus wat is wijsheid. Ik zou zeggen maak op de kortst mogelijke termijn alle!!!!!!!!!! boeken op internet toegankelijk. De bibliotheek die die innovatie heeft heeft kan mij als lid direct weer inschrijven. Nu ben ik al zeker 15 jaar geen lid meer.

  6. Neee! Boeken, letters, lezen, informatie, zijn een vrijheid die voor iedereen beschikbaar moet zijn, Niet alleen voor mensen met geld en een internetverbinding.

  7. Hier kan je in de gigantische bibliotheek, een kanon afschieten. (Alle kleine bibliotheken zijn samengevoegd).
    Het ligt eraan. Als ik zou moeten kiezen tussen openhouden of een rollator voor iemand die hem niet zou kunnen betalen, dan gaat de bieb dicht. Met pijn in mijn hart, want als kind vond ik het heerlijk om rond te snuffelen in de bieb.
    Ik ben bang dat ook de boekenwinkels,de strijd vroeg of laat gaan verliezen.
    Tot er natuurlijk geen stroom meer is, dan moet de bieb weer open.

  8. Salonsocialist. Schreef:

    Als ik zou moeten kiezen tussen openhouden of een rollator voor iemand die hem niet zou kunnen betalen, dan gaat de bieb dicht.

    Valse keuze … én de Bieb én de rollator kunnen makkelijk gefinancierd worden mits de rechtse hobbies worden afgeknepen , Stop met het Prof voetbal te financieren en alle steden met profteams hebben meer dan genoeg voor bibliotheken EN Rollators ….

  9. @8 Keira
    Nee het is anders. Meestal neemt men internet omdat boeken kopen te duur is. En omdat je de bieb bij wijze van spreken al uitgelezen hebt. Uiteraard zijn er nog veel romans en populaire zooi te lezen, beluisteren en zien. Maar als dat niet is wat je zoekt dan houdt het op. Maar idd internet is ook niet alles. Voor Youtube ben ik bijvoorbeeld te jong [64] en kan me met geen mogelijkheid meer aanmelden sinds ik een Google account heb. Net weer geen videootje mogen zien over de oorlog in Libië! Wat een debielen. Heb maar 1 naam en maar 1 e-mailadres alleen Youtube tolereert geen spaties en Google wel, en dan ben je in de aap gelogeerd of gaan ze treiteren tot je net zo debiel ben als zij. Internet is ook niet alles, of had ik dat al gezegd. 😡

  10. Bieb sluiten? Uit sentimentele overwegingen zou ik willen zeggen, nee. Het gaat mij er echter vooral om dat mensen verhalen tot zich nemen, gestimuleerd worden om te lezen, een inzicht in de werkelijkheid te verkrijgen dat wat verder gaat dan de roddel van de buurman, het dorpscafé of de snelle koppen van een (internet)krant. Het doet er niet toe waar mensen hun informatie vanaf halen, dus in zoverre hoeft dat dus niet per se een bieb te zijn. Het internet is echter geen geschikt medium om kennis te nemen van ‘andere werelden’ en zodoende de verbeeldingskracht (en dus de intelligentie) van mensen te stimuleren. Het is praktisch gezien al niet plezierig om van een beeldscherm te moeten lezen, niemand leest Dostojevski of Multatuli van een beeldscherm af. Ik denk dat het wel noodzakelijk blijft om mensen te laten lezen, lezen stimuleert namelijk de verbeeldingskracht en dus de intelligentie. Of er hier echter per se een bibliotheek voor nodig is? Misschien zouden audio-cd’s een oplossing zijn, maar ook daar zitten weer haken en ogen aan in vergelijking met een boek. Het belangrijkste blijft voor mij echter dat er media moeten blijven die de verbeeldingskracht van mensen blijven stimuleren (is het boek waaraan jezelf invulling hebt gegeven, niet altijd beter dan de film? Een boek is alleen trager.)

Reacties zijn gesloten.