Europarcours: Finse bommen

Paniek in de tent door de Finnen. Ze laten de eurozoneleiders flink zweten, laten hen virtueel in een oververhitte sauna bivakkeren. Door het onderpand in hun deal met Griekenland ondermijnen de Scandinaviërs de steunacties voor de euro. Als alle eurolanden zo’n borg eisen, stuikt het hele steunpakket voor Griekenland in elkaar.

In Nederland werd Wilders opeens wakker. Tijdens het debat over de steunoperaties voor de euro had hij stilletjes zitten soezen. Maar na het bekend worden van de Finse actie riep hij: “Word wakker, Rutte; word wakker, De Jager.” Wat de Finnen hebben gekregen, moeten wij als Nederland ook voor elkaar boksen, was de strekking van zijn oproep.

Eerder had slechts zijn sidekick Tony van Dijck een losse flodder afgeschoten. Die provoceerde de PvdA door die partij uit te dagen zich tegen de kabinetsplannen te keren. D66 had een jaar of vijf geleden ook eens een soortgelijk grapje uitgehaald door te proberen de PvdA zich tegen een deelname aan de strijd in Oeroezgan te laten uitspreken. Dat mislukte destijds grandioos en kostte D66-fractieleider Dittrich de kop. De flodder zal voor de PVV’ers weinig gevolgen hebben, ze trekken zich sowieso al weinig aan van ordinaire politieke mores, maar het blijft een zwaktebod.

Ook Wilders’ wakkere actie lijkt weer eens in gehaast opportunisme te sterven. De gevolgen van de onderhandse Fins-Griekse deal schijnen mee te vallen. Amadeu Altafaj, een woordvoerder van de Europese Commissie, verklaarde dat de eurolanden zelf moeten uitmaken of het Fins-Griekse akkoord in overeenstemming is met de afspraken. Met andere woorden, de eurolanden moeten instemmen met de deal.

Iedere kwestie is steeds opnieuw weer een kwestie van buigen of barsten. Barsten betekent het einde van de euro. Buigen houdt in dat er langzamerhand toegegaan wordt naar afspraken over een tot adequaat handelen bekwame politieke infrastructuur voor de eurozone met voldoende democratische toeters en bellen erop en eraan.

4 gedachten over “Europarcours: Finse bommen”

  1. Waarom ?

    Waarom is deze deal gemaakt.
    Omdat ze er anders niet uitkwamen.
    De Finnen wilden het niet meer doen.
    En om eenheid uit te stralen is deze deal toen gekomen.
    Dat betekent gewoon , dat men het niet meer eens kan worden.
    Eenheid is belangrijk voor de financiele markten.
    Zullen de Finnen afzien van de deal ?
    Dat is maar zeer de vraag, omdat de Finse regering anders ongelooflijk veel gezichtsverlies lijdt.
    Ik hou mijn hart vast als Portugal de 2 de lening nodig heeft.
    Want daar zijn economen van overtuigd.
    De realiteit achterhaalt de idealen van Eurofiele politici.
    Het einde is in zicht.

  2. @1 Als portugal een tweede lening nodig heeft, dan kunnen ze een Pensionado tax invoeren. Op elke Finse bewoner in Portugal geld dan 40% Pensioen tax ;). MOet je kijken hoe boos ze dan worden ;).

  3. Nog iets om eens over na te denken.
    Griekenland heeft 150% bbp staatsschuld.
    Dat loopt op tot 170%.
    Na het in werking zetten van 2 de reddingsplan loopt het terug naar 146%.
    Dit is dan wel houdbaar ?

  4. @1, Gerris
    Rutte vergist zich voortdurend, moet spijt betuigen over de onduidelijke voorstelling van het steunpakket aan Griekenland, denkt dat Finland een Grieks eilandje als onderpand wilde. Als je dan niet veel gezichtsverlies lijdt, hoe krijg je het dan wel? Maar ondanks dat, blijft Rutte vrolijk.
    Soortgelijks zal voor de Finse regering gelden. Ze hebben het geprobeerd en het was bijna gelukt, maar net niet. Toch een applausje waard van de Finse eurohaters, niet? Het geeft de indruk van dezelfde flinksige intentie als die van Rutte en zijn jachtige hulpje Jan Kees.

Reacties zijn gesloten.