Klimaatapocalyps: nieuw record zeeoppervlaktetemperatuur

De gemiddelde zeeoppervlaktetemperatuur brak op 2 april  voor het eerst door de grens van 21 graden Celsius. 

Bron: Climate Analyzer

De opwarming van de oceanen is een direct gevolg van de uitstoot van broeikasgassen. Door die uitstoot wordt de energiebalans van de aarde verstoord: de planeet absorbeert meer warmte dan ze af kan staan. De gevolgen zijn in de video hieronder te zien:

Bron: NASA Scientific Visualization Studio

Naarmate de oceanen meer warmte absorberen, stijgt de temperatuur van het zeeoppervlak en veranderen de oceaancirculatiepatronen die warm en koud water over de hele wereld transporteren.

Stijging van de temperatuur van het zeeoppervlak heeft geleid tot een toename van de hoeveelheid atmosferische waterdamp boven de oceanen. Die waterdamp voedt weersystemen die elders neerslag produceren, wat kan leiden tot hevige regenval en overstromingen. Elders kunnen die veranderende weersystemen dan weer extreme droogte produceren, met voorspelbare gevolgen voor de landbouw.

Ook op regionale/lokale schaal kunnen de gevolgen catastrofaal zijn, o.a. doordat migratie- en voortplantingspatronen van zeedieren veranderen, met ingrijpende gevolgen voor vissers (om het even tot de effecten voor mensen te beperken).

Uitgelichte afbeelding: By Laura Käse and Jana K. Geuer – [1] doi:10.1007/978-3-319-93284-2_5, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=110342848