Soms denk ik echt dat ik in een wereld van sprookjes leef en dan begint het volgende artikel in de krant in de trant van een sprookje: kent u het sprookje van de burgemeester met een zoon en zijn pistool? Er was eens een burgemeester in een hele grote stad. De burgemeester was heel aardig en goed gebekt … sorry verkeerde tekst … en kon heel goed praten in het openbaar.
Amsterdam
Zo zou een sprookje kunnen beginnen en zo had ook het sprookje van burgemeester van Amsterdam kunnen beginnen. Natuurlijk heb ik een mening over pistolen en heb ik een mening over burgemeesters, maar dat juist dit verhaal bij de burgemeester van Amsterdam had moeten plaatsvinden, dat had ik echt nooit achter burgemeester Femke Halsema gezocht. Natuurlijk treft de burgemeester geen blaam, want het wapen kwam niet van haar, maar toch houdt het me bezig … de partner van een burgemeester heeft een wapen? Hoe is dat in vredesnaam mogelijk? Ik krijg het niemand uitgelegd en niemand kan het aan mij uitleggen.
Het is niet uit te leggen, maar het ‘vak’ van een burgemeester is niet makkelijk; het is een openbare baan, een baan voor de bevolking waar de burgemeester werkt en de burgemeester moet voor alle bewoners opkomen, een luisterend oor hebben en iets voor de mensen kunnen en willen doen. Maar op sommige momenten stort het vertrouwen voor de burgemeester toch wel in.
Arnhem
Zo heeft burgemeester Marcouch het steeds maar over Salafisten die Nederland onveilig zouden maken; juist deze burgemeester die ooit de waarheid aan de andere kant heeft gezien, waarvan bekend is geweest – op zijn zwakst uitgedrukt – dat hij radicale ideeën had op jongere leeftijd. Juist burgemeester Ahmed Marcouch zou moeten weten hoe het Salafisme echt in elkaar steekt en wat Salafisme echt betekent. Maar nee hoor, het lijkt er op dat hij steeds harder gaat trappen tegen het Salafisme.
Het is niet uit te leggen, maar juist een collega van burgemeester Marcouch zegt het toch wat anders.
Rotterdam
Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft ooit eens in een discussieprogramma – juist voor het NPO programma Dit is de Dag in 2017 – aangegeven dat hij een Salafist is en dat elke moslim een beetje een Salafist is. In het interview gaf de burgemeester aan: ” … In de kern maak ik me om het salafisme geen zorgen. (…) Salafisten vind je ook onder christenen, als je het taalkundig benadert. ‘Salaf’ is voorganger, en een salafist is iemand die op zijn voorganger, Mohammed of Christus, wil lijken. In alle religies kom je dat tegen. Je beleid inrichten tegen salafisme, zou je beleid richten zijn tegen 1,7 miljard moslims in de wereld.”
Het is niet uit te leggen, maar als ik de burgemeester van Arnhem naast die van Rotterdam zou zetten, blijken er hemelsbrede verschillen te zijn, maar op een manier dat burgemeester Marcouch in feite de aanval zou openen op burgemeester Aboutaleb. Lekkertje stelletje bij elkaar.
Den Haag
De burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, heeft het ook al niet makkelijk, daar zij als burgemeester eindverantwoordelijke was “ … voor het vreugdevuur dat tijdens de afgelopen jaarwisseling zoveel schade aanrichtte op Scheveningen… “
Omroep West geeft zelfs aan: “ … Dat de gemeente Den Haag, de burgemeester voorop, wist van de overtredingen bij de vreugdevuren maar niet optrad en daarmee de Scheveningers in gevaar bracht, zou onder normale omstandigheden leiden tot het vertrek van de eindverantwoordelijke: burgemeester Krikke … “ *)
En nog wat andere gemeenten
Men zou in deze tijd toch burgemeester zijn. Ook in andere gemeenten heb je van die ‘pretoogjes’ daar de overheid de gemeenten Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad toestemming heeft gegeven om mee te doen aan de nationale wietproef; het lijkt wel een nationale schrijfwedstrijd of zoiets. Ik schreef al eerder: “ … De opzet van de proef is dat de gemeenten “ … vier jaar lang alleen hasj en wiet mogen verkopen die ze inkopen bij een door de overheid goedgekeurde teler … “ met als doel: “ … erachter komen of en hoe men met de gecontroleerde wiet criminaliteit kan terugdringen en de kwaliteit van wiet kan controleren … “ Feestje voor al die gemeenten, en natuurlijk ‘hulde’ voor de overheid. Het is een schande. Andere burgemeesters geven nu al aan dat de wietproef gaat mislukken, want als de proef stopt, komt de illegale cannabis gewoon weer op de toonbank en daarnaast verdwijnt het overgrote deel van de in Nederland gekweekte cannabis naar het buitenland. Tenslotte, u denkt toch niet echt dat de wietcriminelen minder gaan produceren door deze staatswietproef?
Kortom: overal kommer en kwel. En dan treuren bepaalde burgemeesters dat ze niet mee mogen doen met de staatswietproef, zoals de burgemeester van Harderwijk.
Maar gelukkig komen er ook steeds weer nieuwe burgemeesters bij, zoals burgemeester Tanja Haseloop in de gemeente Oldebroek.
Ik ben benieuwd hoe dat sprookje zal aflopen.
*) Kort na de ontvangst van dit artikel is Krikke toch afgetreden – red. Krapuul