We don’t need no Shellducation

De beelden en bijbehorende verhalen overziend schiet mij iets te binnen van mijn eigen middelbareschooltijd. Ja, dat is lang geleden, jongelui. Ik zat in de eerste klas, “de onderbouw”, en traditioneel kreeg je na pakjesavond een film voor de hele school, naar ik mij meen te herinneren in het Du Midi-theater, een bioscoop die al lang niet meer bestaat.
Die eerste keer was een “documentaire” film over Nigeria, dat net ruim een jaar eerder onafhankelijk was geworden. Wat mij vooral verbaasde over dat land waren enorme stapels pinda’s die er blijkbaar verbouwd werden. Maar ik was jong en onbevangen.
Af en toe kwam er een vrachtwagen in beeld en die werd vanuit de zaal met geloei en boegeroep ontvangen. Pas de derde keer drong het tot mij door waarom dit was.
Op de deur van de vertoonde vrachtwagen stond het vignet van een zekere oliemaatschappij.
Oudere schoolgenoten hadden al snel door wie ons trakteerde op deze film.

Wat nu een paar jaar later lijkt maar indertijd een flink deel van mijn mensenleven verder hield ik mij apart bezig met Shell en Nigeria, voorgelicht door onze huisgeoloog.

Shellducation. Het gaat nog steeds door.
Maar er wordt nu tegen gestreden. Al een paar jaar. Tegenwoordig wordt het basisonderwijs voor de propaganda uitgekozen. Catch’em young. Onder de naam “Generation Discover” stoomt de Koninklijke “kids” klaar voor de fossiele toekomst.
Het woord verder aan Fossielvrij Onderwijs:

Meerdere klimaatgroepen protesteerden vandaag tegen het kinderfestival Generation Discover van Shell in Rotterdam. Ze droegen een grote, lekkende oliebuis om het ware gezicht van de fossiele multinational Shell te laten zien. Ze zongen: “We don’t need no Shell-ducation.” Het festival vertrok na drie jaar fikse kritiek uit Den Haag.

Vatan Hüzeir van het Rotterdams Klimaatinitiatief is teleurgesteld dat burgemeester Aboutaleb wél het festival van Shell opende, maar niet even langs kwam bij de creatieve actie. “Dat vinden wij teleurstellend, wij hadden hem uitgenodigd. We wilden graag met hem in gesprek over hoe Shell de burgemeester heeft gebruikt om maatschappelijk draagvlak te houden voor fossiele brandstof. Rotterdam – als laaggelegen kuststad – gaat daar een hoge prijs voor betalen.”

Volgens de klimaatgroepen is Shell-festival Generation Discover greenwashing en kindermarketing. “Shell zegt elk jaar dat het met Generation Discover kinderen wil interesseren voor wetenschap en techniek”, zegt Femke Sleegers van Fossielvrij Onderwijs. “Maar in de tussentijd geeft Shell de bezoekertjes van het festival de indruk dat Shell goed bezig is met de energietransitie en de toekomst. Dat is misleidend. Shell breekt de toekomst af met z’n groeistrategie in olie en gas. Generation Discover dient om dat te maskeren.”

Na afloop van de actie bezochten enkele klimaatactivisten het festival. Sleegers en haar collega’s vielen vooral over The Great TIME Travel Hack. “Kinderen staan lang in de rij om in een karretje – begeleid door heroïsche muziek – langs de geschiedenis van vervoer te rijden. Die begint volgens Shell in de Gouden Eeuw met de VOC en eindigt met twee marketingfilmpjes van Shell over hipsters die zo ‘schoon’ mogelijk door Europa rijden. Nergens in de ‘travel hack’ zag je een logo, tot je bij de toekomstmuziek aankomt. Daar schittert het logo van Shell bij schoon vervoer. Dat is misleidend. Shell is 98% fossiel en heeft geen plannen om te minderen met olie en gas.”

Na drie jaar in Den Haag, staat Festival Generation Discover dit jaar in Rotterdam. Nadat het Haagse stadsbestuur de samenwerking met het festival beëindigde na flinke kritiek van de klimaatgroepen, kondigde Shell aan dat het festival niet meer in Den Haag zou worden gehouden. De actie Stuur Shell de Klas uit werd georganiseerd door het Rotterdams Klimaatinitiatief, Erasmus Change, Rotterdam Fossielvrij, Fossielvrij NL en Fossielvrij Onderwijs.

h/t Lytse Pier: Ook in het hoger onderwijs wordt nog steeds jong en swingend door Shell naar “talent” gevist.