Israel heeft op de eerste dag van het islamitische feest Eid al-Adha opnieuw een grens overschreden waar het de gedragsregels (de “status quo”) op het terrein van de Aqsa-moskee/Tempelberg in Jeruzalem betreft. Sinds de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967 en de daaropvolgende annexatie was de afspraak dat Israel zich zou houden aan de situatie dat de Waqf, de beheersinstantie van de islamitische heilige plaatsen, de baas was op dit terrein, in samenwerking met de regering van Jordanië. Het Israelische opperrabbinaat had immers bepaald dat het terrein niet door Joden mocht worden betreden, omdat niet kon worden vastgesteld waar zich het ”heiligste” gedeelte van de tempel had bevonden, dat waar alleen een opperpriester mocht komen en dat voor gewone Joden verboden was. Dat maakte de handhaving van de afspraak aanvankelijk niet al te moeilijk.
De laatste tien twintig jaar, waarin het algehele Israelische politieke klimaat steeds meer verrechtste, kwam daar echter de klad in. De laatste paar jaar werd er flink de hand mee gelicht. Groepen Joden werden regelmatig onder politiebegeleiding en tegen de zin van de Waqf toegelaten. Nog steeds was voor Joden een verbod van kracht om op het terrein te bidden of religieuze activiteit te ontplooien, maar ook dat werd regelmatig – tot woede van de moslims – ontdoken.
Afgelopen zondag was een dag waarop Eid al-Adha samenviel met de Joodse gedenkdag voor de verwoesting van de tempel, Tisha beAv. En dat was kennelijk het sein om ook de laatste regel af te schaffen – dat er helemaal geen bezoekers, joods of niet-joods, zouden worden toegelaten tijdens islamitische feestdagen.
Volgens de krant Haaretz verzamelden zich al vroeg grote groepen Joden, onder wie een flink aantal leden van organisaties die de islamitische heiligdommen willen afbreken en vervangen door een nieuwe tempel, onder aan de ingang via de Bab al-mughrabi, de Marokkaanse doorgang. De politie hield hen met moeite in bedwang, want ze wilden naar boven. Volgens de krant werd de drang nadat het islamitische gebed was afgelopen en de moslims zich begonnen te verspreiden, te groot. Israel stuurde toen eerst een groep politiemannen naar boven, wat resulteerde in clashes met de moslims. Dat leverde 14 gewonde moslims op. Vervolgens stormden ook honderden rechtse, gelovige joden naar boven en dat verhevigde de clashes. Het leverde (video) beelden op van huilende kinderen, en rennende menigten temidden van wolken traangas en ontploffende stungranaten. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan waren er 61 gewonden, van wie er 15 in een ziekenhuis moesten worden behandeld.
In Israel was de gebeurtenis slechts één van de vele waarbij rechtse groepen tijdens de campagne voor de komende verkiezingen elkaar de loef wilden afsteken. Bezalel Smotrich van de Unie van Rechtse Partijen twitterde dat het tegenhouden van de Joden die het gebied op wilden gebeurde met met instemming van premier Netanyahu. Netanyahu op zijn beurt antwoordde later dat het feit dat ze uiteindelijk werden toegelaten, betekende dat er nooit sprake was geweest van een verbod.
Deze uitingen maakten het nog iets duidelijker dat een nieuwe rode lijn is overschreden. Het gedrag van Israel werd scherp bekritiseerd door Hanan Ashrawi van de PLO, die zei dat hierdoor hardliners van beide zijden nog scherper tegenover elkaar zijn komen te staan en dat de verantwoordelijkheid daarvoor geheel en al bij Israel ligt. Jordanië gaf een verklaring uit waarin Israels ”botte ontheiliging” van de Haram al-Sharif op de eerste dag van het islamitische offerfeest ”scherp werd veroordeeld”. Het riep de internationale gemeenschap op tussenbeide te komen.
– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist