Klaarstaan met je geweer na kantoortijd

Blindelingse Greep nr.54 (eigenlijk 51a) uit de RG-Collectie van Favoriete TV Melodieën. Ik wist niet dat Dad’s Army in Nederland gezegend was met de ontoepasselijke naam Daar komen de schutters. Dat Captain Mainwaring, Arthur Lowe, het thema zelf had ingezongen voor de lp leek mij een goedkope truc.
Maar het zit anders. Het wordt hier charmant-stuntelig uitgelegd, en Lowe heeft een opmerkelijk goede zangstem.

Who do you think you are kidding, Mr. Hitler
If you think we’re on the run?

We are the boys who will stop your little game!
We are the boys who will make you think again!

‘Cause, who do you think you are kidding, Mr. Hitler,
If you think old England’s done?

Mr Brown goes off to town on the eight twenty one,
But he comes home each evening and he’s ready with his gun.

So watch out, Mr Hitler,
You have met your match in us.
If you think you can crush us,
We’re afraid you’ve missed the bus.

‘Cause who do you think you are kidding, Mr. Hitler,
If you think old England’s done?


1969

Dit is de openingsmelodie van de serie. De zanger, Bruce Winthrop / Bud Flanagan, overleed kort na de opname. Er kleefde geen geluk aan de meesten, verbonden aan de serie.


1968

Het lied is ook gebruikt, schandelijk genoeg, als campagnelied voor de Tories op Radio Nordsee International, voor de gelegenheid herdoopt in Radio Caroline. De tekst is klaarblijkelijk van de nieuw geparachuteerde programmaleider Larry Tremaine (nota bene uit de VS). Senior deejay Roger Day en een andere zeezenderveteraan Duncan Johnson bedankten voor de eer. “Niemand van ons was Tory, we hebben er nogal wat voor op het spel gezet” zegt Roger Day achteraf, die zich nog schaamt voor de zinloze campagne, die draaide om het storen van de zender namens de regering. De Tories wonnen en het storen bleef. Het zendschip verhuisde maar (terug) naar de Nederlandse kust.


Who do you think you are kidding Mr. Wilson, 1970
Andy Archer zegt iets tussendoor

De zijlijn op YT belooft ook nog een fascistisch Brexitlied op deze wijs, waarvan je je ook kunt afvragen of de componist er wat voor teruggezien heeft.