Monumentaal pand gered aan het Museumplein Amsterdam

Monumentaal pand gekraakt in de Jan Luijkenstraat Amsterdam


1 Juli 2018 Amsterdam

Wij, Amsterdammers in woningnood, voelen ons genoodzaakt tot actie over te gaan. Onze stad wordt in rap tempo uitverkocht voor commercieel gewin. Er is steeds meer ruimte voor toeristen, ten koste van Amsterdammers. Hotelexploitanten omzeilen op grote schaal de in 2017 ingevoerde hotelstop door panden met een woningbestemming te kopen, en er een zogenaamd ‘short stay’ functie aan te geven. Dit is een mooi woord voor weer een hotel.

Dit is ook het geval bij het pand op de Jan Luijkenstraat 22h. Wij willen dit pand, dat bedoeld is voor mensen die leven in Amsterdam, die bezwijken onder de historisch hoge woningnood en bizarre huurprijzen, redden van het toerisme. Dit mag geen hotel worden!
Tot de gemeente ervoor zorgt dat dit pand verhuurt of verkocht wordt aan mensen die er echt in gaan wonen, wonen wij hier.

De eigenaar is een bekende hotelexploitant, meneer Egstorf, die enkele tientallen hotels in onze stad bezit. Uit de vergunningsaanvraag voor dit specifieke pand blijkt dat hij ook van dit monumentale pand een hotel wil maken. Hij is zelfs al begonnen met het ongeoorloofd aantasten van het monumentale pand. “De ingrepen leiden tot ernstige aantasting van de monumentale waarde van het pand,” blijkt uit het rapport van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Die Commissie wist de eerste vergunningsaanvraag op grond hiervan te blokkeren, maar de intenties van meneer Egstorf zijn duidelijk. Weg monumentaal pand, weg woonbestemming, hallo voor het zoveelste hotel. Dit staan wij niet toe!!!

Op een steenworp afstand van de ‘I Amsterdam’-letters, waar ieder jaar meer dan vijftien miljoen toeristen dezelfde selfie maken, laten wij zien wat er mis gaat in deze stad. Wij zijn Amsterdam, we are Amsterdam!

Terwijl wij het pand bewonen willen we het een buurtfunctie geven. Bewoners van de stad zijn welkom om dit monumentale pand te bezoeken, te zien welke schade er al is aangebracht maar ook om samen met ons te doen waarvoor te stad bedoeld is: om in te leven. Dit doormiddel van culturele activiteiten en avonden, die nadrukkelijk geen commercieel oogmerk hebben.

De Rederijkers

Eerder verschenen op Indymedia