In opspraak geraakte PvdA’er weigert Kamerzetel op te geven

Even leek de PvdA zowaar uit het dal te krabbelen, maar de partij ligt inmiddels weer vast op koers richting afgrond. Vandaag werd bekend dat het partijbestuur het liefst ziet dat het in opspraak geraakte Kamerlid William Moorlag uit de fractie geknikkerd wordt. Moorlag zélf denkt er echter niet over op te stappen en de fractie lijkt hem vooralsnog te steunen.

Moorlag ligt onder vuur omdat hij als directeur van het Drentse werkvoorzieningsschap Alescon mensen aan het werk zette via een constructie die in strijd was met de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). Alescon huurde honderden arbeidsgehandicapen in via een zelf opgericht uitzendbureau. De betrokken arbeiders kregen een lager loon en moesten het doen met slechtere arbeidsvoorwaarden. Er kraaide geen haan naar, totdat de FNV naar de rechter stapte. Die oordeelde dat een dergelijke schijnconstructie in strijd is met de wet.

Daarmee had de PvdA een flink probleem in huis. Zoals wel vaker heeft de partij in de oppositie plotseling haar linkse wortels herontdekt. De PvdA is inmiddels fel tégen dergelijke schijnconstructies waarbij tweederangs werknemers gecreëerd worden. De fractie riep Moorlag ter verantwoording, maar ging uiteindelijk akkoord met zijn uitleg. Volgens het in opspraak geraakte Kamerlid werd hij uitsluitend en alleen gedreven door humanitaire motieven: hij handelde niet om er zelf beter van te worden maar om banen te redden in een tijd dat het kabinet fors bezuinigde op de sociale werkplaatsen.

Overigens wordt het nu met het uur interessanter: volgens het Dagblad van het Noorden (DvhN) wist iedereen van de schijnconstructie, ook de vakbonden FNV en CNV. Alles ging prima, totdat Gea Lotterman het roer overnam binnen de FNV. De FNV maakte vervolgens een draai van 180 graden en stapte naar de rechter, met de bekende gevolgen. Volgens het DvhN wist ook één van Moorlag’s felste critici, het voormalige PvdA-Kamerlid John Kerstens, van de hoed en de rand. In het verleden liet Kerstens zich lovend uit over Alescon. Pikant detail: mocht Moorlag opstappen, dan wordt hij opgevolgd door….John Kerstens.

Kerstens zélf ontkent weet te hebben gehad van de door Moorlag opgezette schijnconstructie. Tijdens zijn werkbezoek aan Alescon in 2014 is die constructie volgens Kerstens niet ter sprake gekomen. Dat wordt echter bestreden door meerdere aanwezigen. Die verklaren dat de werkwijze van Anescon tijdens het werkbezoek juist uitgebreid ter sprake is gekomen. Niemand maakte toen bezwaar tegen de schijnconstructie, integendeel. Volgens de voorzitter van de OR werd Alescon juist de hemel in geprezen: “We hebben nooit een geheim gemaakt van wat we aan het doen waren. Sterker nog, we kregen te horen dat Den Haag ons zag als een voorbeeld van hoe je om kon gaan met alle veranderingen die eraan komen”.