Irakese eenheden openen offensief tegen Koerden in Kirkoek

Eenheden van de Irakese People’s Mobilization Forces (Hashd Al-Sha’abi) hebben bij Kirkoek een offensief geopend tegen Koerdische Peshmerga.  Volgens waarnemers ondervinden ze weinig tegenstand, al wordt dat door woordvoerders van de Peshmerga ontkend. Volgens een Koerdische commandant zijn bij de aanval aan beide kanten veel slachtoffers gevallen.


De verhoudingen tussen de Koerdische autonome regio en Bagdad zijn na het onafhankelijkheidsreferendum van 25 september in rap tempo verslechterd. De overgrote meerderheid van de Koerden stemde voor onafhankelijkheid. Algemeen wordt het referendum gezien als een domme zet van president Barzani. Niet alleen zette het de verhoudingen met Bagdad op scherp, het kostte Iraaks-Koerdistan ook de steun van Erdogan, met wie Barzani tot dan toe prima relaties onderhield. Ook Iran liet weten weinig gecharmeerd te zijn van Barzani’s optreden. Turkije en Iran hebben in eigen land te maken met een aanzienlijke Koerdische minderheid en vrezen de precedentwerking die uitgaat van een zelfstandige Koerdische staat in de regio.


Kirkoek maakt geen deel uit van Iraaks-Koerdistan. De stad werd door de Peshmerga ingenomen nadat het Irakese leger in 2014 in paniek op de vlucht sloeg voor ISIS. In de stad wonen naast Koerden ook veel Arabieren, Turkmenen en christenen, groepen die er weinig voor voelen deel uit te maken van een door Koerden gedomineerd land.
Het verlies van Kirkoek is voor Bagdad onaanvaardbaar: het behoort tot de olierijkste gebieden ter wereld. Wat natuurlijk ook de reden is dat de Koerden de stad in 2014 innamen. Ideële overwegingen spelen hier echt geen enkele rol: het gaat om de olie en om niks anders.

Update: inmiddels zijn er berichten dat Koerdische organisaties in Kirkoek elkaar te lijf zijn gegaan


Bron: Al Jazeera