https://www.youtube.com/watch?v=_drMpcGA48M
Björn Höcke, een van de leiders van de fascistische Alternative für Deutschland (Afd), wil dat er een einde komt aan de herdenking van de Holocaust. Dat zei hij gisteren tijdens een toespraak in het Pegidabolwerk Dresden. Volgens Höcke zijn de Duitsers “het enige volk op aarde dat een monument van de schande (Denkmal der Schande) in het hart van haar hoofdstad heeft geplaatst”. Höcke verwijst daarmee naar het Holocaust-monument in Berlijn.
Höcke is voorzitter van de afdeling Thüringen van de AfD. Hij geldt als een beschermeling van vice-voorzitter Gauland. Tijdens zijn toespraak maakte Höcke zich meerdere malen schuldig aan nazi-retoriek. Zo riep hij o.a. dat de AfD de ’totale overwinning’ nodig heeft:”Ich zeige euch den langen entbehrungsreichen Weg zum absoluten Sieg! Denn die AfD braucht den absoluten Sieg!”. Uiteraard roept dit soort retoriek zowel binnen als buiten Duitsland nogal wat onaangename herinneringen op.
In de Duitse media krijgt Höcke inmiddels de volle laag. Bij Bild haalde Josef Schuster, de voorzitter van de Centrale Raad voor Joden in Duitsland, fel uit naar Höcke:
Josef Schuster in @BILD
Man muss sich schämen für diese Partei, aber auch für die Blindheit, mit der viele von uns ihr bisher begegnen. pic.twitter.com/0QS1taZ581— Julian Röpcke (@JulianRoepcke) January 18, 2017
Volgens Schuster toont de AfD met deze “….antisemitische en onverantwoordelijke woorden haar ware gezicht. Dat een Duitse politicus 70 jaar na de Shoah dergelijke uitspraken zou doen, had ik niet voor mogelijk gehouden.”
Wat Höcke met deze woorden hoopte te bereiken, is niet duidelijk. Volgens sommigen vindt er een macht- en richtingenstrijd plaats binnen de AfD. Höcke is populair binnen de jongerenafdeling en de radicale, openlijk fascistische vleugel van de partij. Partijleider Frauke Petry wil een iets gematigder koers varen. Het openlijk vergoelijken van het naziverleden past niet bij die koers. Mocht deze inschatting juist zijn, dan is het mogelijk dat de partij afkoerst op een splitsing. Bij het tijdschrift Neues Deutschland daarentegen denkt men dat er sprake is van een uitgekiende strategie. Höcke probeert met instemming van de partijleiding uit hoever de AfD kan gaan. Gaat Höcke te ver, dan kan de partijleiding zich van hem distantiëren, waarop Höcke terugkrabbelt en verklaart dat zijn woorden verkeerd begrepen zijn. Daarnaast gokt de partijleiding er volgens ND op dat gerichte provocaties tegenstanders ertoe zal verleiden (te) heftig te reageren, een positie die de AfD vervolgens uit kan buiten door zichzelf te presenteren als slachtoffer van de ‘elite’.
Pingback: Höcke mag in de AfD blijven | Krapuul