Poetin schaterlacht in zijn vuistje om de toestand in de wereld

Vladimir Poetin, president van Rusland, ziet de geschiedenis zijn zijde kiezen. Zo slaagde hij erin Donald Trump het Witte Huis in te loodsen, althans volgens de visie van de CIA. Poetin ontkent zijn bemoeienissen niet. Waarom zou hij ook? Waar of niet, meer invloed krijgt hij alleen al door de suggestie ervan: jij bent de man die de Amerikaanse president heeft doen verkiezen. En Poetin heeft de schijn mee. Trump bewondert de manier waarop Poetin al jarenlang de verkiezingen in Rusland manipuleert. Verder heeft Trumps aanstaande minister van Buitenlandse zaken Rex Tillerson in zijn functie als CEO van ExxonMobil de Orde van de Vriendschap van Rusland verdiend.

Een belangrijke bemoeienis van Poetin zou de hack van e-mails van Hillary Clinton zijn. Krokodillentranen schreien bepaalde media erover. Terecht heeft de Russische president gezegd dat niemand daarover moet zeuren want het Amerikaanse volk kan vooral dankbaar zijn dat de waarheid boven tafel is gekomen.

ISIS
Een gevolg van president Trump zal zijn dat de relaties tussen de VS en Rusland verbeteren. Dat is goed nieuws. Een kille relatie tussen de twee machtigste landen ter wereld is niet bevorderlijk voor de vrede wereldwijd. Het drama in Syrië was vermoedelijk nooit zo uit de hand gelopen als de VS en Rusland belangenconflicten in redelijk overleg hadden opgelost. ISIS zou veel minder kans hebben gehad zijn achterlijke, gewelddadige opvattingen te verspreiden. Mocht de verbeterde verhouding met zich meebrengen dat moslimextremisme wordt ingetoomd, dan zal Poetin in het Westen zeker de nodige credits krijgen.

Sancties
Een betere relatie tussen de VS en Rusland heeft uiteraard ook gevolgen voor de EU. De stupide sancties van de EU-landen tegen Rusland kunnen de prullenbak in. Rusland is geen Zuid-Afrika. Het grote Euraziatische land heeft onvergelijkbaar meer mogelijkheden om goede politieke en economische betrekkingen met diverse – met de EU concurrerende – landen uit te bouwen. De aanleiding voor de strafmaatregelen was de annexatie van de Krim door Rusland. Die verliep niet geheel en al volgens internationaal juridische regelingen. Maar boosheid erover is veeleer de stok zoeken om de hond mee te slaan. Klagen de inwoners van de Krim steen en been? Bestaat er groot verzet op het schiereiland tegen de Russische staat? Nee, niets van dat alles. De realiteit dient aanvaard te worden. Bovendien zijn in deze voor zowel de EU als voor Rusland suboptimale relaties economisch onvoordelig. Dat is geen langdurig houdbare toestand.

Brexit
Naast de keuze van de Amerikanen voor Trump doet de keuze van de Britten voor Brexit Poetins gemoed goed. Brexit verzwakt de EU hoe je het ook wendt of keert. Mochten de haantjes voorts in het voorjaar bij de Franse presidentsverkiezingen Marine Le Pen tot president kiezen, dan betekent deze gebeurtenis een nog verdere verzwakking van de EU. Een eventuele exit van Frankrijk uit de EU is zo goed als zeker een doodsklap voor de unie. Poetin droomt er al lange tijd nat van.

Orbán
Poetins droom is mee geïnspireerd door de avances van Viktor Orbán. De premier van het kleine Hongarije is een belangrijke pion in het internationale politieke spel. Orbán heeft zijn land omgevormd tot een illiberale staat. De grondwet is aangepast opdat zijn partij Fidesz, net als Poetins partij Verenigd Rusland, voorgoed of ieder geval langdurig aan de macht blijft. Goed uitgevoerd slecht voorbeeld doet volgen. Voor Jarosław Kaczyński, sterke man van Polen, vormt Hongarije het voorbeeld voor zijn PiS (Recht en Rechtvaardigheid). Zowel Hongarije als Polen blijven vooralsnog in de EU wegens subsidies die ze ontvangen. Zodra de EU ophoudt te bestaan zullen ze wellicht hun kaarten zetten op deelname aan de door Rusland gedomineerde Euraziatische Economische Unie (EEU).

Tangbeweging
De twee genoemde oostelijke landen in de EU kunnen de eerste dominostenen zijn die vallen voor Poetin. Zonder EU is het economische perspectief bleek voor zowat alle voormalige Comecon-landen. Van de overige EU-lidstaten zal Griekenland blij zijn verlost te kunnen worden van zijn eeuwigdurende schuldenlast door participatie in de EEU. De deelname van Italië in de EU kenmerkte zich altijd al als moeilijk. Rusland als zakelijke bondgenoot is een nog nooit geprobeerde optie. Wie weet pakt die wel goed uit. De landen op het Iberische schiereiland kunnen zich vervolgens erbij aansluiten in een politiek van de zuidelijke Europese flank. Bij een dergelijke ontwikkeling van de dominotheorie in Europa wordt de politiek-economische druk op de West-Europese landen wel enorm groot. Ze zitten in de tang. Denk maar vast na over president Poetin die onze kerstboodschap brengt. Die zal er een zijn die democratie niet op de hoogste trede plaatst.

1 gedachte over “Poetin schaterlacht in zijn vuistje om de toestand in de wereld”

  1. Pingback: Europeanen zijn naïef en dat zal ik voelen | Krapuul

Reacties zijn gesloten.