Directe actie in Amsterdam tegen AirBnB

stopmassatoerisme2_1In de nacht van 7 op 8 december zijn anonieme activisten in de Jordaan op stap geweest met verf en een mal, om het groeiende ongenoegen dat gevoeld wordt onder veel Amsterdammers over de stiekeme diefstal van woonruimte door AirBnB-praktijken actief te laten zien.

Hierbij zijn een aantal deuren van panden die door de slaapplaatsengigant en haar handlangers aan het woningbestand onttrokken zijn bespoten met de simpele, doch duidelijke boodschap “Stop Massatoerisme.”

In de verklaring op Indymedia valt te lezen dat de initiatiefnemers van deze actie van zins zijn om hun acties tegen AirBnB-verhuur in tijden waarin duizenden mensen op zoek zijn naar een plek om te wonen te escaleren zolang de gemeente geen werkende maatregelen neemt:

De AirBnB-deal van de gemeente en de wet tegen illegale hotels zijn niet genoeg — zeker als die niet wordt gehandhaafd. We zullen met onze acties escaleren tot dit verandert, en we roepen al onze kameraden en buren op om in actie te komen: vind de schandalige ‘spook’appartementen die overal om ons heen opduiken, markeer ze, ontmasker ze, en saboteer de hotelmarkt totdat zij barst. We kunnen niet wachten tot de wet recht aandoet!

Ze geven in het artikel ook een lijst met adressen van hotels in de Jordaan, en geven aan iedere eigenaar van appartementen in de Amsterdamse binnenstad de keus: of huizen worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn (om te wonen dus,) of je loopt het risico dat je op een dag de gevolgen van je anti-sociale gedrag onder ogen moet zien…

Met deze actie wordt ook in Nederland de groeiende onvrede van mensen over het business-model van AirBnB zichtbaar. Het bedrijf, dat wereldwijd opereert en 30 miljard dollar waard is (volgens de beurzen) loopt de laatste jaren steeds vaker tegen hevig verzet aan. Dit omdat ze zonder enig risico te lopen hele stadseconomieën ontwrichten met hun zogenaamd voordelige overnachtingsmogelijkheden. Buiten het feit dat ze woningen in steden effectief afpakken van de lokale bewoners is het bedrijf ook nog eens bijzonder weinig kritisch over de mensen waarmee ze zaken doen: zo is het voor AirBnB klanten mogelijk om een kamer te huren in Israëlische nederzettingen in bezet Palestina.

Berlijn heeft maatregelen genomen waardoor het niet meer mogelijk is om complete appartementen, waarin dus hele families gehuisvest kunnen worden, te verhuren, maar voor veel mensen is zelfs deze stap niet meer dan een doekje voor het bloeden. Wat ook erg steekt is de houding van het bedrijf zelf, dat geen enkele verantwoording af wenst te leggen voor de ontwrichting in de samenleving op plekken waar hun ‘produkt’ populair is, terwijl er een tekort aan woonruimte heerst.

De zogeheten ‘ruileconomie,’ waarin veel Silicon Valley types een nieuwe vorm van kapitalistische invulling van alle onderdelen van ons leven willen geven is tot nu toe vooral erg geschikt gebleken om, onder het mom van disruptie, nòg meer geld in de goed gevulde zakken van investeerders te sluizen.