Door wapenaankopen bij en militaire samenwerking met Israël profiteert Nederland van kennis die is opgedaan bij de bezetting van Palestijnse gebieden en bij het schenden van rechten van burgers. Dat schrijft Stop Wapenhandel in een vandaag verschenen rapport.
Ook komen er nog altijd Nederlandse wapenonderdelen en dual-usegoederen bij het Israëlische leger terecht, ondanks een officieel ‘zeer restrictief’ exportbeleid. Daarnaast werken Nederlandse bedrijven samen met Israëlische wapenbedrijven in door de EU gefinancierde projecten via onderzoeksprogramma Horizon 2020. Als Nederland wil bijdragen aan een oplossing van het Israëlisch/Palestijns conflict en niet wil profiteren van bezetting en onderdrukking zou deze militaire samenwerking verbroken moeten worden.
Nederland is afnemer van Israëlische militaire kennis. Het meest recente voorbeeld is gezamenlijke productie van ‘smart’ soldaatvesten door Thales met het Israëlische wapenbedrijf Elbit Systems, waarin onder meer communicatiesystemen zijn verwerkt die zijn ontwikkeld in gevechtssituaties van het Israëlische leger. Ook maken Nederlandse commando’s gebruik van militaire trainingsfaciliteiten in Israël. Daarnaast is er intensieve uitwisseling van kennis op het gebied van drones, geïmproviseerde explosieven en cybertechnologie.
Er gaat Europees belastinggeld naar de Israëlische wapenindustrie. Na maatschappelijke ophef beloofde de Europese Commissie in 2015 dat projecten in het EU onderzoeksprogramma Horizon 2020 een exclusieve focus moeten hebben op civiele toepassingen. Ondanks dat blijkt er wederom subsidie naar de Israëlische wapenindustrie te gaan, onder meer naar Elbit en ISLspace.
Nederland zou militaire samenwerking en kennisuitwisseling met Israël moeten beëindigen. Het is niet mogelijk om je als regering uit te spreken tegen de bezetting en schendingen van mensenrechten en internationaal recht en tegelijkertijd te pleiten voor het aanhalen van de militaire banden met Israël.
Lees het rapport Combat Proven, Nederlandse militaire relaties met Israël
Maandagavond 4 juli 2016 organiseert Stop Wapenhandel samen met de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina en DocP een avond over de militaire betrekkingen tussen Nederland en Israël. De avond zal worden ingeleid door de Israëlische journalist Shir Hever.
Crea, Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam, aanvang 20.00H
Shir Hever is werkzaam bij het Palestijns-Israëlische onderzoeksbureau Alternative Information Center (AIC) en heeft een grote lijst van publicaties op zijn naam staan over de politieke economie van de bezetting. Hever stelt dat de bezetting Israël veel geld kost, maar tegelijkertijd ook veel geld oplevert. Een van de manieren waarop het conflict Israël geld oplevert is de verkoop van ‘combat proven’ militaire producten die gebruikt zijn in Gaza of op de Westelijke Jordaanoever.
Na de inleiding van Hever zal het rapport van Stop Wapenhandel over de militaire relaties tussen Nederland en Israël gepresenteerd worden. Aaneensluitend zal SRP een verhaal houden over verweving van Israëlische universiteiten met het militair-industrieel-complex en de noodzaak van een academische boycot.
Afsluitend zal er ruimte zijn voor vragen en debat.
– Persbericht Stop Wapenhandel