Griekenland is in feite failliet. Het land kan onmogelijk zijn schulden afbetalen. Dat weten wij, dat weet zelfs onze ex-minister van Financiën Jan Kees de Jager, dat weten de schuldeisers nog beter. Desondanks gaat de trojka er in de bailout overeenkomst van 2015 vanuit dat de Griekse economie in 2018 een overschot van 3,5 procent van het BNP zal vertonen. Maar die weg is vol met hobbels zo groot als bergen.
De Griekse economie ging terug naar een recessie in het laatste kwartaal van 2015 en de beschikbare indicatoren varieerden van slecht naar dramatisch: de omzet van de industrie daalde 13,5%, omzet van de retail 3,8% omlaag, de werkloosheid steeg in het laatste kwartaal van 2015 naar 24,4%, het aantal vacatures voor de hele economie stond in het laatste kwartaal van 2015 op een armzalige 3119, en de banken hebben misschien €115 miljard aan dubieuze vorderingen, ongeveer 50% van hun uitstaande leningen.
(Social Europe [vertaald uit het Engels])
De situatie van dogmatisch vasthouden aan neoliberale kwakzalversreceptuur versus een realistische aanpak leidt nu tot interne conflicten in het trojka-kamp. Poul Thomsen, hoofd van het Europese kantoor van het IMF, heeft in een uitgelekt telefoongesprek met Delia Velkouleskou, chef van de IMF-missie in Athene, overwogen het IMF terug te trekken uit het bailout programma. Hij wilde vragen: ‘wat is duurder, mevrouw Merkel, zonder het IMF verdergaan of de schuldverlichting accepteren die we nodig achten voor Griekenland?’
De vulkaan is nog niet uitgebarsten, maar het rommelt flink.
Pingback: Varoufakis legt Chomsky de crisis in de EU uit | Krapuul
Pingback: Lagarde is boos op Merkel | Krapuul