VK en Zweden delen dreun uit aan mensenrechten vanwege Assange

Een werkgroep van de VN heeft geoordeeld dat de Britten Julian Assange op een onrechtmatige manier zijn vrijheid hebben ontnomen. Dit omdat Zweden wil dat de oprichter van Wikileaks wordt uitgeleverd wegens een ‘verkrachtingszaak’. Krapuul heeft er gisteren een feitelijk nieuwsbericht aan gewijd. Het Verenigd Koninkrijk en Zweden zijn evenwel niet van zins het belagen van Assange stop te zetten.

Lode Vanoost is op de DeWereldMorgen uitgebreid ingegaan op verschillende aspecten, onder meer op de ‘verkrachtingszaak’. Een van de twee vrouwen heeft haar beschuldiging al ingetrokken. De politie had haar misleid. Zo is er geen officiële aanklacht tegen Assange. Hij kan slechts worden verhoord wegens mogelijk seksueel wangedrag (seks zonder condoom). Daarnaast weigert een Zweedse onderzoeksrechter tot nog toe naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen te gaan om Assange daar te ondervragen. Bovendien weigert ze garanties te geven dat Zweden Assange niet uitlevert aan de VS, waar hij waarschijnlijk veroordeeld wordt voor spionage.

Vanwege deze vrij vage beschuldigingen zit Assange de facto al drie jaar gevangen op de Ecuadoraanse ambassade. De VN-werkgroep vindt dat dus onaanvaardbaar: mensenrechten zijn in het geding. Als het VK en Zweden de vrijheidsberoving van Assange niet staken, heeft dat zware consequenties voor de mensenrechten. Iedere dictator ter wereld zal op beschuldigingen van schending van mensenrechten kunnen riposteren dat hetzelfde in de EU gebeurt. Moties die in de Tweede Kamer over mensenrechten worden aangenomen, kunnen dan evengoed direct de prullenbak in. Want Nederland is lid van de EU, een organisatie waarvan lidstaten mensenrechten aan hun laars lappen.