Business School Amsterdam, Beeckestijn Business School, Business School Netherlands, London Business School, Imperial College Business School, Harvard Business School….
Wellicht hebt u het zich wel eens afgevraagd: wat zijn het voor figuren die zwendelbanken als Goldman Sachs runnen die er onder andere in beslissende mate aan meegewerkt heeft dat de meeste Grieken in bittere armoede verkeren.
Bij die ‘collective punishment’ (hetgeen een oorlogsmisdaad is) geholpen door volstekt empathieloze en moreel gemankeerde figuren als Jeroen Dijsselbloem.
Volkskwagen: een bedrijf dat pretendeerde iets te zijn wat het niet is.
De emissie-software in de miljoenen auto’s die het bedrijf verkocht onder het motto ‘rij een VW en je doet iets tegen de opwarming van de planeet’ bleek niet te deugen. Maar het bedrijf maakte vette winsten met iets te pretenderen dat gebaseerd is op een leugen.
Het ergste is het feit dat de gemankeerde software geen bedrijfsongeval was met weliswaar kwalijke gevolgen maar niettemin een bedrijfsongeval.
Integendeel.
De emissie-software die niet deugt en waardoor de auto’s waarin het zit veel vervuilender zijn dan men wilde laten geloven, was een doelbewuste poging tot misleiding om de winst zoveel mogelijk te maximaliseren. Doelbewuste misleiding die bedacht is, minutieus gepland is en evenzo uitgevoerd is.
Bedacht door mensen, gepland door mensen en uitgevoerd door mensen.
De truc heeft lang gewerkt. Net als bij de banken en hun casino-kapitalisme waar morele kneuzen als Dijsselbloem zo graag de ‘willige Vollstrecker’ in de politiek voor zijn.
Maar waar halen mensen het idee vandaan dat ze menen misdaden als ‘collective punishment’, het ernstig vervuilen van iets wat van ons allemaal is, staatsgrepen en oorlogen organiseren ongestraft te kunnen plegen?
Nog een voorbeeld: een anti-AIDS middel steeg met maar liefst 5000 procent in prijs nadat een hedgefonds het producerende bedrijf had overgenomen.
Laten we even goed bedenken wat de consequenties zijn van dit soort praktijken: dat medicijnen voor veel mensen onbereikbaar worden omdat ze eenvoudig te duur zijn en dat kan in veel gevallen mensenlevens kosten. Maar die doden (en al het onbeschrijfelijke leed dat daaraan vooraf gaat) vallen dan wel omwille van maximale winsten voor een paar mensen.
De epigonen van Milton Friedman krijgen al ruim vijftig jaar met de paplepel ingegoten dat de enige plicht van een grote onderneming is: winstmaximalisatie.
Winstmaximalisatie tegen elke prijs en desnoods ten koste van – zie bijvoorbeeld maar beslist niet als enige: Volkswagen – de planeet zelve en haar toekomst plus die van alles erop en eraan.
Het indoctrineren en vergiftigen van studenten met dat ‘gebod’ creëerde een tsunami aan moreel gemankeerde zwendelaars in topposities.
Uit onderzoeken blijkt namelijk dat de grote bazen van ’s werelds corporate businesses vaak morele kneuzen zijn.
Hoog opgeleid, razend intelligent maar een moreel besef inzake goed en kwaad van likmevestje.
Meer nog: het lijkt er volgens onderzoek op dat de ‘business schools’ waar dit soort lui veelal vandaan komen er flink de hand in hebben dat ‘corporate executives’ vaak moreel en ethisch bezien verkeerde beslissingen nemen. Helemaal verontrustend is, zo blijkt verder, het feit dat ze zelfs vaak niet eens in staat zijn te beseffen (!) dat iets ethisch en moreel volstrekt fout is.
Gehersenspoeld als ze zijn met het idee van ‘winstmaximalisatie is het enig zaligmakende.’ Het enig zaligmakende en desnoods letterlijk ten koste van alles.
Greed is good.
Volkswagen is zoals gezegd niet het eerste schandaal en zal ook zeker niet het laatste zijn waarbij als puntje bij paaltje komt, alles in essentie terug te voeren is op het volstrekt ontbreken van ook maar enig moreel kompas bij degenen die aan het roer staan.
In een snel opwarmende wereld waar het gebruik van steenkool de laatste decennia explosief is gestegen (terwijl drastische reductie van het gebruik ervan al lang geboden was) zou ik wel eens willen weten hoe het werkelijk zit met de emissies van kolengestookte centrales.
Het fabeltje dat sommigen ons trachten op te dissen van ‘clean coal’ (over ethisch gesproken!) ter bescherming van hun winsten is precies dat: een fabeltje zo niet zwendel.
Daarom is het hoog tijd dat de wereld zijn verontwaardiging richt op de krachten die dit soort zwendelaars met hun praktijken opkweekt en in stand houdt.
Wellicht is het een goed begin die ‘business schools’ als kweekvijvers van Gordon Gekkos, als broedplaatsen van het ‘corporate fascism’ op te heffen.