Humanitaire crisis in Jemen

Terwijl alle ogen gericht zijn op de burgeroorlog in Syrië, ontwikkelt zich in Jemen een nieuwe humanitaire crisis. Sinds Saoedi-Arabië in maart begon met het bombarderen van de sjiitische Houthi-rebellen in het land, zijn volgens de VN tenminste 4500 mensen om het leven gekomen.

In het conflict staan de door Iran gesteunde Houthis tegenover door de VS en Saoedi-Arabië gesteunde strijdkrachten die loyaal zijn aan president Abd Rabbuh Mansur Hadi. De afgelopen maanden zijn volgens UNICEF  zeker 400 kinderen omgekomen bij de gevechten.  Op 20 augustus jl. kwamen 13 leraren en 4 kinderen om bij een bombardement van de Saoedische luchtmacht op een school.

Yemen images
Foto: marxist.com

Door de aanhoudende bombardementen is de infrastructuur van het land verwoest.  Inmiddels hebben 21 miljoen inwoners van het toch al straatarme  land geen toegang meer tot basisvoorzieningen, een stijging van 33% t.o.v. vorig jaar. Het aantal mensen dat voedselhulp nodig heeft is sinds Saoedi-Arabië in maart met de bombardementen begon met 20% gestegen, tot een totaal van 12,9 miljoen. Het aantal mensen dat geen toegang heeft tot veilig drinkwater en/of sanitaire voorzieningen, is in dezelfde periode met 52% toegenomen tot 20 miljoen.

Als gevolg van de bombardementen op de Houthis, heeft Al Qaeda in Jemen flink terrein gewonnen. AQAP (Al Qaeda in the Arabian Peninsula) en de Houthis zijn gezworen vijanden, de bombardementen op de Houthis hebben als indirect effect dat de positie van AQ  wordt versterkt. Ook ISIS probeert in Yemen voet aan de grond te krijgen, waardoor de chaos nog toeneemt. ISIS en AQ zien elkaar als concurrenten, beide organisaties zijn ook in Jemen inmiddels onderling op de vuist gegaan.

Bij Russia Today beschuldigde Catherine Shakdam (Guardian, Middle East Eye, Open Democracy) Saoedi-Arabië er onlangs van in Jemen en elders in het Midden-Oosten een politiek van “religieuze zuivering” te bedrijven. Volgens Shakdam is het fundamentalistische, wahabitische regime in Riyad bezig met een systematische campagne tegen concurrerende religieuze bewegingen in de regio, een campagne die zij betitelt als “religieuze eugenetica”.