Twee journalisten van het Duitse blog Netzpolitik.org worden mogelijk vervolgd wegens “landverraad”. In juni 2014 berichtten diverse Duitse media dat de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) bezig was met de oprichting van een nieuwe afdeling, de Erweiterte Fachunterstützung Internet (EFI). Deze afdeling zou verregaande bevoegdheden moeten krijgen om het internetverkeer van Duitse burgers te monitoren. Netzpolitik wist de hand te leggen op het als “vertrouwelijk” betitelde plan en publiceerde het hier.
Volgens het door Netzpolitik gepubliceerde concept zouden tenminste 75 spionnen 24/7 het internetverkeer in de gaten moeten houden. Met name chats, Twitter en Facebook zouden de aandacht van deze nieuwe afdeling moeten krijgen. Ook zou de EFI zich bezig moeten houden met het in kaart brengen van de relaties tussen individuen en groepen op het internet.
Volgens de Groenen is het voornemen van de veiligheidsdienst illegaal. De partij stelde dan ook vragen in de Bondsdag. Het antwoord van de regering vind je hier (video). Knappe jongen/meid die het na de tweede zin nog snapt. Het Duitse OM is blijkbaar van mening dat de aanval de beste verdediging is en opende dus een strafonderzoek tegen de journalisten en hun bronnen. Volgens CDU-Bondsdagafgevaardigde Nina Warken is er niets aan de hand en kunnen de Duitsers weer rustig gaan slapen. De leider van Die Linke, Bernd Riexinger eist het terugtreden van Generalbundesanwalt Harald Range.
Duitse journalisten hebben zich sinds 1962 redelijk veilig gewaand. In dat jaar publiceerde Der Spiegel een artikel over het Duitse leger dat bij de toenmalige Minister van Defensie Franz Josef Strauss in slechte aarde viel. Strauss had toch al geen beste persoonlijke en politieke verhouding met Rudolf Augstein, de hoofdredacteur van Der Spiegel, en beschuldigde Augstein van “hoogverraad”. De politie deed een inval bij het tijdschrift en arresteerde diverse medewerkers. De affaire leidde tot de eerste naoorlogse rellen in de BRD en kostte Strauss zijn politieke hoofd: hij werd gedwongen ontslag te nemen als Minister van Defensie.
Pingback: Politieke rel in Duitsland: procureur-generaal ontslagen | Krapuul