De rode canon

Hier komt de rode canon via een link ter sprake.
De lancering heb ik persoonlijk gemist, ik denk dat ik (en ik was vast niet de enige) tezeer gebiologeerd was door de totstandkoming van Bruin I omstreeks die tijd.
We worden bepaald niet verwend met geschiedschrijving over de arbeidersbeweging in Nederland dezer dagen (het is iets waar ik mij zelf mee bezighoud en het gedoe van nu leidt maar af van De Taak, maar zo gaat dat).
Het eerste dat mij opvalt is dat in deze “rode canon” met zijn vervelende “vensters” het cultuursocialisme geheel buiten zicht blijft, dus ook de AJC en andere bewegingen waar de naamgever van de Wiardi Beckmanstichitng zelf aan verbonden is geweest. Maar verder kan ik nog helemaal geen oordeel vellen, ik zie het ook net voor het eerst. Ook hierop hoop ik terug te komen.
Hier is-tie online.
De toespraak van Job Cohen bij de presentatie in pdf.

7 gedachten over “De rode canon”

  1. Daaruit kunnen we afleiden dat er een eerste (en enige) kabinet-Den Uyl is geweest. Merkwaardig is het wel, ja.
    Inmiddels @1
    omdat die link mij (en anderen wellicht ook) technisch te zwaar en inhoudelijk vaak te geitebreierig is heb ik een pdf-link van de PvdA zelve gegeven in de tekst.

  2. Arnold J. van der Kluft Schreef:

    .We worden bepaald niet verwend met geschiedschrijving over de arbeidersbeweging in Nederland dezer dagen

    Vroeger had je Pegasus , ik heb mijn opa’s verzameling met boeken van die uitgeverij nog , maar na “tot de strijd ons geschaard ” is er niets meer in die stijl verschenen .. Alleen voer voor intellectuelen met leuke sociologische praat , niets van het niveau van “arbeiders” wiens geschiedenis dit zou moeten wezen

  3. @6
    Dennis Bos’ Waarachtige volksvrienden was zowel een wetenschappelijk verantwoord als een voor iedereen prettig leesbaar boek. Ik hoopte eerlijk gezegd dat dit een startschot zou zijn voor een nieuwe (herstelde) traditie, maar dat is een illusie gebleken.

Reacties zijn gesloten.