Detroit en de grillen van het kapitalisme

Ik ben als autofanaat, gecombineerd met het feit dat mijn Amerikaanse vriendin er niet heel ver vandaan woont, gefascineerd geraakt door Detroit. Ik ben er twee keer geweest, me steeds afvragend hoe het in die grote, tegenwoordig vreemd rustige stad (30% van de binnenstad staat leeg) ooit eruit gezien moet hebben.

Deze prachtig gemaakte, interactieve fotogalerij over het Detroit van toen en nu laat dat goed zien. Een voorbeeld van wat er met complete metropolen kan gebeuren als je alles maar aan de grillen van de markt overlaat.
 

4 gedachten over “Detroit en de grillen van het kapitalisme”

  1. In het geval van Detroit kun je de markt niet helemaal de schuld geven denk ik. Ik rij voornamelijk amerikaanse auto’s en kan je verzekeren dat ze in Amerika domweg geen fatsoenlijke auto kunnen bouwen. De gemiddelde amerikaan is domweg een postkoets waar ze de paarden vanaf gehaald hebben en vervangen door een gigantische V8.
    Toegegeven, die antieke motoren hebben bijna het eeuwige leven, maar alles wat in het interieur gemaakt is gaat kapot. Over het brandstofverbruik hoeven we het al helemaal niet te hebben dunkt me. Van zaken als met de tijd meegaan en zo hebben ze in amerika nooit gehoord.

    Ze presteren daar technisch helemaal niks, tenzij defensie zich er tegenaan bemoeit (bijvoorbeeld darpa).

    Maar goed, een enkele redneck wil wellicht nog in zo’n antieke pick-up gezien worden, maar geen weldenkend mens durft zich nog te vertonen in zo’n amerikaans gedrocht. (of je moet net zo’n schaamteloze hufter zijn als ik natuurlijk)

  2. Nou, maar het is niet zo dat die productie helemaal verdwenen is, maar grotendeels verplaatst naar waar het makkelijker is mensen uit te buiten.

  3. Ja Detroit is gewoon triest en er gaat zoveel kennis verloren daar wat de USA best zou kunnen gebruiken. Veel mensen daar weten heel goed hoe ze een auto moeten onderhouden of repareren, dit mede door de grote fabrieken die er ooit stonden, maar ook de kleinere tuning en styling bedrijven.

    Daar gaat zoveel van kapot, wat gewoon eigenlijk zonde is omdat de “Maatschappij van de centen” heeft besloten dat het niks meer waard is. Nee allemaal bank manager.

Reacties zijn gesloten.