Strafrecht is onrecht (1): inleidende observaties

Politiegeweld leidt de laatste tijd tot aandacht en verontwaardiging – in zeer beperkte kring. Demonstraties tegen politiegeweld – bijvoorbeeld na de vrijspraak van de agent die de 17-jarige ongewapende donkere jongen Rishi doodschoot – trekken kleine aantallen mensen. Dat heeft een reden: verreweg de meeste mensen – ook als ze best kritisch zijn over specifieke episodes van politioneel wangedrag – accepteren het idee dat de politie noodzakelijk werk doet en deel uitmaakt van een onmisbaar apparaat. Ten onrechte, want strafrecht is onrecht, en dat zit niet alleen in de huidige toepassing ervan.

Weinig mensen zeggen: waarom zoveel politie hier bij onze demonstratie? Heel veel mensen zeggen het omgekeerde: waar is de politie als je ze nodig hebt? Het onderliggende idee is hier dat de politie natuurlijk fouten maakt maar onmisbaar, nuttig werk doet, werk waar we niet zonder kunnen. Wat is dat werk? Plat gezegd: boeven vangen. Subtieler gezegd: de criminaliteit bestrijden. Zolang mensen geloven dat politie criminaliteit bestrijdt, en dat criminaliteitsbestrijding via strafrecht onmisbaar en rechtmatig is, zal het erg moeilijk zijn om bredere oppositie en sterker verzet tegen politiegeweld op te bouwen. Het is dat geloof in misdaadbestrijding via strafrecht, met de politie als handhaver, vervolger en bestrijder, dat frontaal en inhoudelijk aangepakt dient te worden. Want het geloof is op drogredenen, onwaarheden en een gewelddadige moraal gebouwd. Strafrecht is dus onrecht, de politie vormt zelf een crimineel apparaat. Maar eerst een praktische vaststelling: het werkt niet.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

3 gedachten over “Strafrecht is onrecht (1): inleidende observaties”

  1. Kom op, de demonstratie tegen de liquidatie van Rishi trekt weinig mensen simpelweg omdat het een donker allochtoon betreft.

    Die roepen altijd van alles over zichzelf heen, toch?

  2. Als burgers duidelijk maken dat ze iets tegen politie hebben gaat politie hun privé storen en dat veroorzaakt angst bij de burgers. Voorbeelden ze pakken je kinderen op met valse beschuldigingen,rijden achter je aan en controleren je auto, doen buurtonderzoek etc. Maar het broeit in de Nederlandse samenleving heel erg en de politie wordt dan ook als maatschappelijk probleem ervaren.

Reacties zijn gesloten.