CDA-europarlementariër Wim van de Camp is een harde werker. Hij diende maar liefst 132 amendementen in voor de Europese privacy-wetgeving die op het ogenblik door het Europarlement wordt behandeld. Alle Europarlementariërs samen zorgden voor meer dan 3000 voorstellen van wijziging van de originele ontwerptekst.
Ze staan daarbij aan grote pressie bloot van allerlei lobbyclubs. Miljardenbedrijven als Google en Facebook hebben er alle belang bij om in de privégegevens van hun klanten te kunnen blijven graaien. De Amerikaanse veiligheidsorganisatie NSA doet dat immers ook? Volgens journalisten was het opvallend dat veel amendementen gelijkluidend waren aan de lobbyteksten die in Brussel worden verspreid. Erg druk hebben ze het er dus niet mee gehad.
LobbyPlag, een website over de doorzichtigheid van Europa, biedt een interessant inzicht in het Europese lobbywerk. Opvallend in de werkdrift van onze eigen Europarlementariër Van der Cam was dat van zijn 132 voorstellen er 104 toe dienden om de Europese privacywetgeving te verzwakken. Slechts acht namen de burger meer in bescherming dan in de originele tekst. Daar staat wat Nederland betreft zijn D66-collega Sophia in ’t Veld tegenover, die 53 amendementen indiende, waarvan 32 de wetgeving sterker zouden maken en zes zwakker.
Grootste vijand van privacy voor EU-burgers blijkt de Duitse christen-democraat Alex Voss te zijn. Een goede tweede is de Belgische liberaal Louis Michel, oud-minister van Buitenlandse Zaken, die voor een Franstalige fractie in het parlement zit. Maar een belangrijk deel van zijn privacy-vijandige ‘voorstellen’, zo bleek de afgelopen week, waren afkomstig van een medewerker die volstrekt op eigen houtje had gehandeld, zonder dat Michel er van wist, wat ook betekent dat hij er totaal geen controle op had. Hij heeft een belangrijk deel van die amendementen intussen ingetrokken. Grootste voorvechter van privacy in Europa blijkt de ‘Groene’ Duitser Jan Philipp Albrecht.
Waar dient privacy voor binnen de Politiestaat?
Misschien is Wim van de Camp een agent-in-burger voor de Politiestaat?
Gauw nog ff wat burgervrijheden wegketsen!
Gelovigen en privacy gaan veelal niet samen; ‘God ziet alles’.
Wim van de Camp is m.i. een heel eng mens, die z.s.m. van het politieke toneel dient te verdwijnen.
Wiki:
“Door zijn jarenlange ervaring binnen de Tweede Kamer speelde Wim van de Camp een prominente rol bij de begeleiding van nieuwe Kamerleden. Het ‘Klasje van Wim’ werd zo een echt begrip in Den Haag. Hij heeft meerdere generaties (CDA-) politici opgeleid.”
Hoeveel zetels heeft het CDA nog maar?