Op de valreep dient Egypte zich aan als redder van vrijwel de gehele overgebleven bibliotheekcollectie van het Tropeninstituut, die in de vuilcontainer dreigt te verdwijnen. De wereldvermaarde Bibliotheca Alexandrina in Alexandrië zegt zeven kilometer aan boeken en andere documenten te willen overnemen.
De Egyptische bibliotheekdirecteur Ismail Serageldin, voormalig vicepresident van de Wereldbank, is in Amsterdam om de laatste onderhandelingen af te ronden en mogelijk vandaag al de overeenkomst te ondertekenen.
Dat bevestigt Hans van Hartevelt, hoofd van de Tropenbibliotheek, die al maanden probeert de collectie onder te brengen en van een ‘bizarre maar geweldige wending’ spreekt.
“Bizar” omdat er buitenlanders zijn die het erfgoed willen redden waar we altijd denken dat wij beschaafd zijn en zij altijd de barbaren?
Klopt niet met onze traditionele vooroordelen?
Gaat nu de Grote Lijder in de Tweede Kamer en zijn aanhang over “Egyptenarenprobleem” krijsen?
Was het maar alleen aan dit persoon te wijten. Van hoog tot laag is hieraan meegewerkt. Het is natuurlijk prachtig, deze wijze, waarop men te kakken wordt neergezet.
En als uitsmijter uit de volkskrant: Alleen voor boeken en tijdschriften in de Nederlandse taal heeft de Egyptische bibliotheek geen belangstelling. Daarom blijft de Tropenbibliotheek zitten met twintigduizend boeken en enkele honderden tijdschriften, drie procent van het totaal.
Ik lach me een deuk.
Vergeet niet dat de Universiteitsbibliotheek van Leiden ook een deel krijgt.
En dan durven wij in Nederland nog een grote smoel op te zetten van Nederland kennisland, gidsland, land van liberaal gedachtengoed. We zakken af tot boekhoudertjes van provinciaal niveau die enkel oog hebben voor de kas.
Mijn impressie is dat Nederland gaat voor antiquarische waarde van het koloniale tijdperk, en de Bibliotheca Alexandrina voor de wetenschappelijke waarde voor het ontwikkelingswerk.
Treffend verschil…..