Rondje Vergangenheitsbewältigung

Het Nederlandse bedrijf Allseas, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Zwitserland, ziet er na protesten van joodse organisaties en de internationale vakbeweging toch maar vanaf het grootste schip ter wereld, dat momenteel in Rotterdam wordt afgebouwd, te noemen naar de grondlegger van het bedrijf, de veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Schelte Heerema. Zelfs Shell vond de naamgeving ongepast. De oud SS’er werd weliswaar voor drie jaar veroordeeld wegens oorlogsmisdaden maar kwam er na achttien maanden weer vrij, omdat hij de rechtbank had weten te overtuigen eigenlijk een verzetsheld te zijn geweest, volgens het NIOD. Na te zijn vrijgekomen vertrok hij zoals veel oud-oorlogsmisdadigers naar Zuid-Amerika waar hij zijn onderneming begon. In 2001 kreeg Allseas ruim 800.000 euro ontwikkelingssubsidie van Economische zaken voor het schip dat nu in Rotterdam ligt.

In Ede is het ondertussen nog onduidelijk of de gemeente de muur, waarop en waarvoor Anton Mussert zijn toespraken hield, het afbrokkelende bouwwerk als gemeentelijk monument erkent en of er dan geld wordt uitgetrokken voor de restauratie ervan. Mussert had voor de oorlog in Lunteren grond gekocht om naar Duits voorbeeld een vaste plek te hebben voor bijeenkomsten van de NSB en toespraken van de leiders van de beweging. Zeg maar een Nederlandse variant van het Reichsparteitagsgelände in Neurenberg of het Sportpalast in Berlijn. Er werd ook een mausoleum gepland voor overleden kopstukken van de NSB. Het werd aanvankelijk gefinancierd uit bijdragen van leden van de NSB maar het is na het uitbreken van de oorlog nooit afgebouwd. Monumenten die ons herinneren aan de verschrikkingen zijn nodig, maar het verzet ertegen is ook groot. Men is bang dat het door extreemrechts als bedevaartsoord zal worden misbruikt.

In het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek vindt morgen een herdenking plaats van Operation Veritable. Die militaire operatie in februari en maart 1945 is minder bekend dan Market Garden maar had een veel grotere impact. Er deden volgens de meeste historische bronnen 200.000 geallieerde troepen aan mee, Duitse bronnen noemen 75.000, maar sinds het museum in Groesbeek is betrokken bij de Liberation Route, een Europees project om van oorlogsherinneringen een soort van oorlogstoerisme te maken, waren er volgens de directeur van het museum een half miljoen geallieerde militairen bij de operatie betrokken. In werkelijkheid was er een tweede operatie, Operation Grenade, waaraan naar schatting 300.000 geallieerde soldaten deelnamen. Om aandacht te krijgen en bezoekers te werven voor een project helpt het te overdrijven en het publiek niet met teveel feiten lastig te vallen.

Vanochtend werd in Leiden een moskee in aanbouw bezet door Identitair Verzet, een afsplitsing van Voorpost die wordt geleid door Paul Peters, in 2001 veroordeeld voor het vernielen van een joodse begraafplaats. Net als de PVV strijden de identitairen tegen de islam en willen zij net als Wilders Nederland bevrijden en een revolutie beginnen. ‘Vandaag begint de victorie’ stond er te lezen op een van hun spandoeken. Ze kwamen eerder in actie tegen de Vluchtkerk en versierden in 2013 het standbeeld van Nelson Mandela in Den Haag met een autoband, een verwijzing naar de in Zuid-Afrika niet ongebruikelijke manier van lynchen van zwarten door een autoband om hun nek in brand te steken. Anders dan in bijvoorbeeld Duitsland vallen in Nederland dat soort uitdrukkingen onder het recht op vrijheid van meningsuiting en worden ze vaak ‘vreedzaam protest’ genoemd.

En ook de PVV liet zich afgelopen week niet onbetuigd. Nadat eerder Wilders via Ed der Holländer Pegida zijn steun had gegeven, waarvan het nu ook de eerder wegkijkende media duidelijk is geworden dat het voor het merendeel extreemrechts en neonazistisch tuig is en op geweld beluste voetbalhooligans zijn en de zogenaamde verontruste burgers steeds vaker wegblijven, voert hij zijn strijd tegen de islam en asielzoekers verder op. De Provinciale Statenverkiezingen staan wat de PVV betreft dan ook in het teken van de strijd tegen wat zij noemen ‘de islamisering’. De kersverse lijsttrekker Marjolein Faber mocht voor het Radio1 Journaal vertellen dat de strijd tegen de islam prioriteit heeft, “zij geen haarbreed zullen toegeven” en er “niets nieuws onder de horizon” was. Een week eerder eiste zij dat toekomstige Statenleden een eed zouden afleggen dat zij tegen de Sharia zijn. Gelukkig voor haar en haar baas is iedere vergelijking met de ideologie die leidde tot de Tweede Wereldoorlog in Nederland ongewenst.

1 gedachte over “Rondje Vergangenheitsbewältigung”

  1. Pingback: Rondje Vergangenheitsbewältigung | wltrrr

Reacties zijn gesloten.