Zweden: alle veroordelingen online en voor iedereen te zien

In Zweden is het mogelijk op een website een naam in te typen, bijvoorbeeld Pieter Pieterson, en je ziet dan direct alle feiten over die persoon als deze ooit ergens voor veroordeeld is. Ook kan je zo je buurt checken, zoeken op ID, of noem maar op. Lexbase heet dat systeem.  Zweden kan niet zonder:

De woordvoerder van de website, Pontus Ljunggren, verklaarde in de krant Expressen dat Lexbase onder andere nuttig kan zijn voor vrouwen die een man via een datingsite hebben leren kennen en ‘onzeker’ zijn. Zo kunnen zij nog voor het eerste afspraakje checken of de man in kwestie wel zuiver op de graat is.

Loer maar even hier. Sök betekent zoek, zo  moeilijk is die taal niet. Dat er misbruik van de informatie kan worden gemaakt, ligt aan de gebruiker en niet aan degene die de dienst aanbiedt, zeggen de initiatiefnemers. We zijn er weer. Er is geld te verdienen dus waarom niet. Er zijn inmiddels ruim 12 miljoen zoekopdrachten geplaatst. Het verbieden van dit soort lynchjustitie kan alleen door middel van het wijzigen van de Grondwet. Wat is de wereld diep gezonken.

PS: de website is wegens grote drukte moeilijk bereikbaar.

12 gedachten over “Zweden: alle veroordelingen online en voor iedereen te zien”

  1. weerzinwekkend. Wat is Zweeds voor ‘NSB-maatschappij’ of ‘participatiesamenleving’?

  2. Ralph:

    Samhällets deltagande och NSB-samhälle

    Zo je ziet, wij zijn van alle markten thuis 🙂

  3. @Jaap: waarom de schandpaal niet opnieuw ingevoerd, ook allemaal eigen verantwoordelijkheid nietwaar.

  4. Achtung: Het begint allemaal eerst met alle giften en financiële steun aan de politieke partijen openbaar en op de eerste pagina van elke krant.
    Dan pas weet de burger wie hem daadwerkelijk bestuurd en wiens achterste de door de burger gekozen politici aan het kussen zijn.

Reacties zijn gesloten.