#ZwartProtest tegen nieuwe abortuswet Polen brengt tienduizenden op de been

Een nieuwe ronde van protesten tegen de middeleeuwse ‘hervormingspolitiek’ van PiS in Polen is in volle gang. In heel Polen gingen mensen de straat op om de nieuwste dictatoriale zet van de extreem conservatieve regeringspartij onder het voetlicht te brengen.

Denk echter maar niet dat je buiten de sociale media mee zult krijgen hoe massaal de beweging tegen de nieuwe – ultrastrenge – Poolse wet is (die abortus niet alleen verbiedt in ALLE gevallen waarbij het leven van de moeder niet in direct gevaar is, maar hier ook een straf van vijf jaar op zet,  zowel voor de moeder als voor de behandelend arts).

Ook al is het #CzarnyProtest zo groot dat de media hier in Polen er niet simpelweg omheen kunnen, de beproefde tactieken om protest te marginaliseren zorgen ervoor dat alleen op media als Twitter de ware omvang van de protesten duidelijk zichtbaar is.

@michalqba
Vogelvluchtperspectief van de demonstratie in Kraków, door @michalqba
ctnaiwywaaeuopa
Kraków, via @partiarazem

Ik was vandaag op de Rynek in Kraków, en de hoeveelheid volledig in het zwart geklede deelnemers aan de protestmanifestatie was ruimschoots over de 5000.

Ook in veel andere Poolse steden was een grote massa mensen op de been, Wrocław, Warschau en Łódż, Poznań, Szczecin en Białystok zijn slechts enkele van de steden waar de door de Poolse sociaal-democraten van Razem onderschreven protesten plaats vonden.

“Girls just want to have Fundamental human rights” en andere ludieke leuzen op de spandoeken zorgden voor een vrolijke noot in de verder vrij sombere bijeenkomsten, waar door verschillende sprekers werd gehamerd op de ernst van de situatie, en de ondermijning van de rechtspositie van vrouwen in de Poolse PiS-heilstaat. Ook het wegstemmen van een concurrerend wetsvoorstel dat in een liberalisering van het beleid zou voorzien kon uiteraard weinig goedkeuring wegdragen.

ctm2_goxeaawsbj-jpg-large
Warschau, via @partiarazem
ctm2-sfwiaa9zda-jpg-large
ctm29gpxeaa1h2a-jpg-large Warschau, via @partiarazem

In Warschau vond een bijeenkomst plaats bij het kantoor van Joanna Fabisiak, een parlementslid voor de ‘liberalen’ van PO, die ook voor het wetsvoorstel ter verscherping van de regels, en tegen het alternatief gestemd heeft.

Het is te hopen dat deze protesten, in zoverre ze niet zullen leiden tot een moment van bezinning en inkeer bij PiS en de Poolse katholieke kerk, op z’n minst kunnen zorgen voor een verdere concretisering van de linkse oppositie tegen de monsterlijke plannen en daden van de regering onder Jarosław Kaczyński.

De huidige peilingen in Polen beloven namelijk niet veel goeds: volgens alle gezaghebbende opiniepeilers heeft de regeringspartij nog altijd een grote voorsprong op alle andere partijen, en bevindt de regering zich in een situatie waar andere Europese leiders slechts van kunnen dromen. Voor de toekomst van Polen is dit een ware nachtmerrie.

Intussen is het wetsvoorstel waartegen deze protesten zich richten in hoog tempo op weg een wet te worden: bij een stemming door de Sejm, het Poolse parlement op donderdag is het wetsvoorstel in principe goedgekeurd, en in een verdere fase van uitvoering beland. Het valt te verwachten dat in een vrij kort tijdsbestek daadwerkelijk zal worden overgegaan tot het vastleggen van de draconische maatregel.

73% van de Polen wilde overigens helemaal niets veranderen aan de al extreem strikte regelgeving. Polen is en blijft immers een land waarin de kerk vrij is om haar stempel op de samenleving te drukken met alle kracht die het instituut tot haar beschikking heeft.