Zwarte spelers Engels nationaal elftal bedolven onder racistische bagger na nederlaag tegen Italië

Drie zwarte spelers van het Engelse nationale voetbalelftal zijn op sociale media bedolven onder de racistische bagger. De finale tegen Italië op Wembley eindigde in 1-1, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Alsof de duvel ermee speelde misten juist Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka hun strafschop, wat voor de Engelse supporters aanleiding was ouderwets los te gaan op sociale media:

Er zijn ook diverse berichten over zwarte mensen die aangevallen werden door extreemrechtse hooligans. Sommigen zagen de bui al hangen:

Dat zwarte mensen dachten – of beter: wisten – dat dit nodig was is op zich natuurlijk al ten hemel schreiend.

Op Instagram werd opgeroepen zwarte mensen te bespugen, in elkaar te slaan, te verkrachten en te lynchen. Je kon er zelfs punten mee verdienen: des te gewelddadiger, des te meer punten. Overigens betrof het niet alleen de gebruikelijke simpele zielen met een laag voorhoofd en de ogen op 2 centimeter afstand van elkaar:

Het bleef trouwens niet beperkt tot zwarte mensen, ook diverse Italiaanse supporters werden in elkaar geslagen door de fascistische knokploegen van St. George:

Eerder ging het tuig al los op Trafalgar Square, Leicester Square en bij Wembley (uiteraard was iedereen rond 10 uur in de ochtend al stomdronken):

Mooi hoor, die typisch Engelse sportsmanship.

Als er geen zwarte mensen of Italianen in de buurt zijn, kun je natuurlijk altijd nog elkáár op de bek slaan:

De BBC omschreef het gedrag van de supporters eerst nog als ‘uitbundig’ (boisterous), maar was later gedwongen toe te geven dat dergelijk gedrag misschien toch niet helemaal past bij een natie die pretendeert beschaafd te zijn.

Uiteraard kwamen de Britse voetbalbond en premier Johnson met de gebruikelijke obligate verklaringen over het geweld en het racisme, maar dat gewauwel is inmiddels nog hypocrieter dan een tweet van Sywert van Lienden. Gary Neville – de laatste tijd toch al on fire – maakte op Sky Sport News korte metten met het gebazel van Johnson: “The taking of the knee was ridiculed by our top-ranking government officials. So when we get racist abuse after a football match at the end of a tournament, I expect it. Because it exists, and it’s actually promoted by the prime minister”.

Nieuw is het allemaal natuurlijk niet:

Tijd voor de clubs en de voetbalbonden eens op te treden tegen het racistische geteisem. BondEN, want het racisme blijft natuurlijk niet beperkt tot Engeland. Racistische spreekkoren en uitlatingen? Levenslange ban, nooit meer welkom op een voetbalveld. Kap met de halve maatregelen.

En uiteraard begint het aan de top. De échte brandstichters zitten in Downing Street (en in Den Haag):

Uitgelichte afbeelding: Photo by Diana Polekhina on Unsplash