In het ziekenhuis anno 2013 (3)

Nee, ziekenzorg, eufemistisch gezondheidszorg genoemd, is al heel lang niet meer bedoeld waarvoor deze zou horen te zijn, om mijn vragen in het laatste stukje zelf maar vast te beantwoorden. Mensen worden ouder, in dit land althans, maar de claim dat dit zou komen door een betere gezondheidszorg daar geloof ik helemaal niets van. Mensen hebben een aantal decennia betere voeding gehad, de huizen werden beter en er kwamen normalere werktijden. De sociaal-economische factoren droegen veel meer bij aan het ouder worden dan de gezondheidszorg.

Ziekenhuizen werden afzetmarkten voor fabrikanten met hun nieuwe speelgoed. Het laatste snufje, protonenversnellers als therapie tegen kanker, is zo’n recent voorbeeld waarvan ik denk: kan het nóg gekker misschien? Ook de operatierobotten zijn van die rare spullen. Steeds meer kanker door straling in het milieu, denk aan het drama in Fukushima, en dat gaan we dan behandelen met protonendeeltjes. Longaandoeningen nemen schrikbarend toe door de stofdeeltjes in de lucht. Antibiotica werken vrijwel niet meer door het massaal gebruik ervan in de bio-industrie. Mensen worden knettergek van het lawaai om hen heen, en wat willen marktidioten zoals Ton Elias? Jawel hoor, racen met die auto’s, zo hard als je kan. Roken moet, roken doet je goed aldus Schippers, dus de e-sigaret is een GROOT gevaar, moeten we die niet verbieden wellicht? Als het aan de PvdA ligt wel.

ic bed
PATIENT? NIET NODIG HET GELD IS VERDIEND

Het hele gezondheidszorggedoe kost inmiddels zo’n 60 miljard per jaar, maar als patiënt besta je inmiddels nauwelijks meer. Je bent niet langer iemand waarvoor gezorgd zou moeten worden, maar een radertje in het zorgproduct. De belofte van het eeuwige leven krijgen we aangeboden, maar je ligt te verrotten als je oud bent, of ongeneeslijk ziek. Daar valt niets meer op te verdienen, dus dan zoek je het maar lekker zelf uit.

Wat mij betreft zouden we allemaal eens moeten gaan nadenken over wat we belangrijk vinden in de zorg. Is dat steeds nieuwere apparatuur in die ziekenhuizen? Tweehonderd specialismen (duur betaalde artsen) die het woord spreken van de industrie? De rest kan je zelf wel verzinnen. Nee, ik ben niet tegen vooruitgang. Verbeteringen graag zelfs, welkom! Maar dit is fout aan het gaan en moet stoppen.

Wil er verandering komen, dan zal er een fundamenteel anders ingerichte maatschappij moeten komen. En nee, dat veranderen laat ik niet over aan deze bruine ambtenaren- en regeringskliek. Daarover moeten we zelf gaan nadenken. Het is onze zorg, ons leven, ons sterven. Wij zijn niet het bezit van de Staat of de industrie. BASTA ! Maar als we niets doen gebeurt er niets, zo simpel is dat. Het denken en uitvoeren van de zorg kunnen we echt niet langer aan deze gekken toevertrouwen. Oprechte aandacht, zorgzaamheid, belangstelling, en ja Liefde voor je medemens, dat alles is niet te koop. Maar hoe je dat weer terug kan krijgen? Zou dat nog ooit lukken? Of zijn de harten inmiddels zo verkild dat dit onmogelijk is geworden?

2 gedachten over “In het ziekenhuis anno 2013 (3)”

Reacties zijn gesloten.