Zeven ministers Brazilië betrokken bij grootschalige corruptie

Naast interim-president Michel Temer zelf zijn minstens zeven ministers van zijn regering betrokken bij corruptieschandalen. Zij komen allen voor in de lijst van verdachten van gerechtelijke onderzoeken naar corruptie in het overheidsbedrijf voor petroleum Petrobras en in aanverwante bedrijven.

Minister van planning, ontwikkeling en beheer Romero Juca staat op de lijst van verdachten in een onderzoek dat begin 2015 werd gestart. Hij wordt er van verdacht gelden van het bedrijf UTC Engineering te hebben ontvangen.

Daarmee heeft hij de kandidatuur van zijn zoon Rodrigo Juca gefinancierd voor de positie van vice-gouverneur van de provincie Roraima. UTC Engineering betaalde hem om een bouwcontract te bekomen voor de afwerking van kerncentrale Agra 3.

Kerncentrale Agra 3 is al tientallen jaren een toonbeeld van corrupt bestuur door opeenvolgende Braziliaanse regeringen. Agra 3 werd begonnen in 1984 maar viel terug stil in 1986. Pas in 2007 werd de bouw hervat. De bouwplannen werden echter voortdurend gewijzigd. Uiteindelijk werd in 2010 begonnen aan de definitieve bouw van een kerncentrale die in 2018 zou moeten voltooid zijn. Al die jaren zijn enorme sommen verdwenen in de zakken van politici en zakenmensen.

geddel-vieiraStaatssecretaris Geddel Vieira Lima (zie foto, een staatssecretaris is een adviseur van de president met status van minister) is nog minister geweest onder president Lula da Silva. Hij gebruikte toen zijn functie om contracten te bekomen voor het bouwbedrijf OAS.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be