Zelfs in Eindhoven rellen om Zwarte Piet

Screenshot rellen Catharinaplein Eindhoven

Je weet dat iets uit de hand gelopen is als er zelfs in het doorgaans toch redelijk slaperige en vriendelijke Eindhoven rellen uitbreken. Zelf had ik het niet meegekregen omdat ik gisterenmiddag de stad uit was, maar al zou dat niet het geval geweest zijn mijd ik de binnenstad om te beginnen meestal als er een of ander evenment gaande is. Ik hou niet van die drukte en de tegenwoordig bijna onvermijdelijke herrie uit enorme luidsprekers die daarbij nodig schijnt te zijn.

Gisteren vond er de inmiddels veelbesproken intocht in Eindhoven van Sinterklaas plaats , en de demonstratie van de groep Kick Out Zwarte Piet was netjes geregeld. Die zou op het Catharinaplein plaats vinden, waar de intocht weliswaar ook voorbij zou komen, dus helemaal onzichtbaar zou men dan niet zijn, maar niet op de meest prominente plek van de intocht, het 18 Septemberplein bij het station. De Stichting Sint Nicolaas erkende het recht op demonstratie volledig, en was het met deze regeling dan ook volkomen eens. Kijk, zo ben ik het gewend in deze stad. Men doet niet zo gauw moeilijk en men komt er in het algemeen wel samen uit.

Als er dan al iets rellerigs gebeurt in Eindhoven dan is dat doorgaans voetbalgerelateerd, en de onrust die gisteren alsnog uitbrak bij de Sinterklaasintocht op het Catharinaplein was dan ook geïnstigeerd door precies datzelfde voetbaltuig, die via social media hadden opgeroepen tot actie tegen de vreedzame  Kick Out Zwarte Piet demonstranten.

De politie had de grote opkomst van dit tuig aanvankelijk onderschat, en kon niet voorkomen dat de KOZP-actievoerders inderdaad van het plein verjaagd werden door deze PSV-‘supporters’ (ik zou graag zien dat PSV zich nog eens expliciet distantieert van dit schuim, en hen bovendien de toegang tot het stadion wordt ontzegd).

Overigens zou ik bepaald niet alle pro-zwarte pieters op één hoop willen gooien met deze ongure types. Het gamma loopt volgens mij van mensen die zich oprecht van geen kwaad bewust zijn en nooit expliciet zouden discrimineren aan de ene kant (ik ken er wel persoonlijk), via mensen die het probleem niet wìllen zien en wrokkig vasthouden aan hun traditie, ook al hebben donkergekleurde mensen daar last van, naar het extreem-rechtse, gewelddadige tuig met steun van de Nederlandse Volksunie, zoals we die gisteren actief hebben gezien.

Iets dat ook een zeer belangrijke rol speelt is hoezeer mensen speciaal in dit land zich beledigd voelen als men durft te beweren dat er racisme in Nederland bestaat, zoals Sylvana Simons hier zeer treffend uitlegt. Ik herken het enigszins. Ik kan me herinneren dat een Antilliaanse studievriend ergens in de jaren tachtig tegen mij zei dat er wel degelijk discriminatie bestond in Nederland, maar dat het meer onderhuids was dan in bijvoorbeeld Amerika (waar we het geloof ik over hadden). Ik begreep niet waar hij het over had en voelde me toen ook een beetje beledigd. Ik ben pas later gaan zien wat hij bedoelde. De weerzinwekkende stompzinnigheid die echter uitgaat van de meest afschuwelijke en juíst racistische scheldparijen die Simons over zich heen krijgt als gevolg van dergelijke beweringen behoeft geen nadere uitleg.

Hoe dan ook, ik was wel opgelucht de reactie van de VVD-burgemeester van Eindhoven te zien, blijkbaar een VVD-er van de betere soort die niet laf wegduikt om maar geen stemmen aan extreem-rechts te hoeven verliezen:

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven vindt dat er een grens is overschreden: “In Nederland mag iedereen in vrijheid zijn mening uiten. Dat hebben we als bevoegd gezag bij de vereniging KOZP ook gefaciliteerd. De aanvraag ging over een vreedzame demonstratie, daar zijn afspraken over gemaakt en daar heeft KOZP zich ook aan gehouden. Maar eerlijk gezegd kon van een vrije meningsuiting nauwelijks sprake zijn door het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans. Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang vol hielden. Ik moet als burgemeester het recht op vrije meningsuiting bewaren. Dat is vandaag onmogelijk gemaakt.” (Eindhovens Dagblad)

De politie heeft uiteindelijk stevig opgetreden. Er zijn zes mensen aangehouden en het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen.