Zeker 134 mensen vermoord bij aanslagen Mali

Bij aanvallen op de dorpen Ogossagou en Welingara in centraal Mali zijn gisteren tenminste 134 mensen om het leven gekomen. Vermoedelijk loopt het aantal slachtoffers nog op. De slachtoffers behoren tot de Fulani, een volk dat verspreid leeft over heel West-Afrika.

Volgens de burgemeester van een nabijgelegen stad waren de daders verkleed als herders.  Ze omsingelden Ogossagou in de vroege ochtend en openden het vuur op de inwoners. Onderscheid werd er niet gemaakt: onder de doden bevinden zich zwangere vrouwen, kleine kinderen en bejaarden.

Mogelijk is de aanval een wraakneming voor een aanslag  van Al Qaeda op Malinese militairen eerder vorige week. Daarbij kwamen 23 militairen om het leven. Volgens Al Qaeda was die aanslag dan weer een vergelding voor het gewelddadige optreden van het Malinese leger tegen de Fulani.

Al Qaeda en – in mindere mate – ISIS hebben de afgelopen jaren in Mali handig gebruik gemaakt van etnische tegenstellingen om mensen te werven. Een groot deel van het land is – ondanks de aanwezigheid van Franse en Amerikaanse militairen – inmiddels feitelijk onbestuurbaar.

Bron

Illustratie: Fulani herders in the arid region of Gao, Northern Mali, by KaTeznik