De Nederlandse regering speelde een twijfelachtige rol in de zaak tegen Zahra Bahrami. Afgelopen zaterdag werd het doodvonnis tegen de Nederlands-Iraanse uitgevoerd. Zij was op 1 januari van dit jaar ter dood veroordeeld vanwege drugssmokkel. Nederland reageerde verontwaardigd. Rosenthal sprak van een barbaars regime en bevroor de diplomatieke contacten. Wilders vond dat te slap en eiste dat de Iraanse ambassadeur zou worden uitgewezen. Iran reageerde dat geen dubbele nationaliteiten voor Iraniërs worden geaccepteerd en Bahrami rechtmatig was veroordeeld.
Eind augustus 2010 verschijnen er berichten in de Nederlandse media dat er een Nederlandse was gearresteerd in Teheran. Kort daarvoor werd de zaak bij Amnesty International bekend. Bahrami was op 27 december 2009 in Iran opgepakt. Ze was in Iran voor een familiebezoek. Ze zou zijn gearresteerd op verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten en werd ervan verdacht aan een demonstratie tegen de regering te hebben bijgewoond. Op 24 augustus 2010 stelde Marico Peters van GroenLinks kamervragen aan minister van Buitenlandse Zaken Verhagen en riep hem op stappen te ondernemen. Het standaard antwoord was natuurlijk dat men al het mogelijk zou doen om mevrouw Bahrami te helpen. Verhagen had natuurlijk wel wat anders aan zijn hoofd. Hij had tijdelijk de leiding van de CDA-kamerfractie overgenomen en was druk aan het onderhandelen met Rutte en Wilders over een nieuw te vormen regering. Het was de tijd waarin door afwezigheid van buitenlandse zaken Nederland een steeds kleinere rol kreeg in de internationale betrekkingen. Mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking en de EU, het moest allemaal minder, volgens het kabinet in aanbouw.
De Iraanse ambassadeur vertelde dat Bahrami niet zou zijn opgepakt tijdens een demonstratie, maar thuis zou zijn gearresteerd en bij haar arrestatie in het bezit zijn geweest van drie paspoorten, waarvan één vals. Ze zou ook in het bezit zijn geweest van 450 gram cocaïne en 420 gram opium. Op het bezit van meer dan 30 gram cocaïne staat in Iran de doodstraf. Volgens haar advocaat en vrienden heeft ze al die tijd vastgezeten in afdeling 209 van de Ewim-gevangenis, de afdeling waar de politieke gevangenen van de geheime dienst vastzitten. Het vals beschuldigen van criminele activiteiten is in dictatoriale en ondemocratische landen een beproefd middel om politieke tegenstanders in schijnprocessen te veroordelen en uit te schakelen. Haar kinderen noemen dat ze weliswaar tegen het regime was, maar politiek nauwelijks actief was. Haar advocaten trokken regelmatig aan de bel en klaagden dat er nauwelijks diplomatieke actie werd ondernomen door Nederland. De eerste advocaat van Bahrami zit zelf sinds het najaar vast. De media en Nederlandse diplomaten hadden bovendien geen toegang tot de rechtszaak, want de Iraanse autoriteit erkende alleen het Iraanse staatsburgerschap. Het schijnproces tegen Bahrami werd in alle stilte gevoerd, net zoals haar vonnis werd voltrokken. Tussen haar arrestatie en de eerste berichten over haar arrestatie in de Nederlandse media zaten acht maanden.
Wanneer Zahra Bahrami naar Nederland is gekomen en hier een verblijfsvergunning en uiteindelijk staatsburgerschap heeft gekregen is niet precies bekend. Ze is in 1965 in Teheran geboren en zou midden jaren negentig als vluchteling met haar zoon naar Nederland zijn gekomen. Ze woonde sinds 2006 in Engeland. Gisteren kwam Nieuwsuur met het bericht dat Bahrami in 2003 in Nederland is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, nadat ze bij de grens was betrapt met 1,6 kilo cocaïne in haar bagage. In 2007 zou ze opnieuw zijn veroordeeld voor vervalsen van een paspoort. Ze had dus in ieder geval de schijn tegen, zou je zeggen. Volgens Rosenthal doet dat niets af aan deze zaak. Maar is het niet ook in Nederland zo dat wanneer iemand al eens is veroordeeld dit meeweegt in toekomstige strafprocessen? Het is natuurlijk een twijfelachtige reden van de Iraniërs om de rechtsspraak tegen een niet erkend buitenlands staatsburger wel te accepteren.
Er rijzen nu talloze vragen, met name over de rol van de Nederlandse regering, d.w.z. Rosenthal en zijn voorganger Verhagen. Heeft de Nederlandse diplomatie wel genoeg gedaan? Rosenthal meldde verontwaardigd dat zijn ministerie en de ambassade er alles aan hebben gedaan om Bahrami bijstand te verlenen. Maar omdat Iran het Nederlandse staatsburgerschap van Bahrami niet erkent kunnen ambassademedewerkers niet met haar in contact komen. Restte stille diplomatie en dat is natuurlijk lastig met een land met een slechte staat van dienst op het gebied van mensenrechten. Bovendien is het allemaal snel en onzichtbaar voor de buitenwereld door de Iraniërs afgehandeld. Zaterdag was de executie van Bahrami nog niet bevestigd. Ook de familie was niet geïnformeerd. De rol van de media mag ook twijfelachtig genoemd worden. Buiten roepen van verontwaardiging is er weinig concreet nieuws over Bahrani. Begin december beklaagt de advocaat van Bahrami dat Nederland niets voor haar doet.
Volgens NRC-correspondent Thomas Erbrink heeft Rosenthal weinig ondernomen om op hoog diplomatiek niveau iets voor Bahrami te kunnen betekenen. Tot vorig jaar gebeurde het volgens hem wel en werd er met succes diplomatie bedreven om iets te kunnen doen voor de Nederlandse Iraniërs die in Iran vastzitten. Op 13 december van het afgelopen jaar weigerde Nederland om het toestel van de Iraanse onderminister van buitenlandse zaken Mottaki bij te tanken. Iran zei daarop verontwaardigd de geplande afspraak bij een VN-organisatie in Nederland af en draaide de kerosinekraan voor KLM in Teheran dicht. Het is illustratief voor de bekoelde relatie tussen Iran en Nederland. Nederland volgt formeel het standpunt van de EU om Iraanse burgers te steunen, dat probeert met sancties het verrijken van uranium te stoppen, maar staat beperkte handel met Iran toe. De afgelopen maanden werd in de media duidelijk hoe het standpunt van Nederland en Iran verhardden. Dieptepunt was het standpunt van gedoogpartner PVV om Iran preventief te bombarderen. Blijkbaar bepaalt tegenwoordig de Amerikaanse manier van frustreren van de betrekkingen met Iran nu het beleid, in plaats van de Europese richtlijn. “We ruilen geen jerrycan brandstof voor een gevangene”, zei Rosenthal gisteren. Rotterdam is overigens nog steeds een van de belangrijkste en grootste doorvoerhavens van Iraanse olie.
Er wonen naar schatting 30.000 Iraniërs in Nederland, waarvan er veel regelmatig naar Iran reizen. Iraniërs kunnen geen afstand doen van de Iraanse nationaliteit en doen ze dat toch kunnen ze nooit meer naar Iran reizen onder het huidige regime. Reizen naar Iran vanuit Nederland zal nu alleen maar bemoeilijkt worden door de opstelling van de Nederlandse overheid. Een dictatoriaal en zelfs barbaars regime bestrijd je niet door stille diplomatie te bedrijven, te dreigen en verontwaardigd te reageren op nieuwsfeiten. Dat doe je door mensen te steunen waar mogelijk en samen te werken met andere landen zodat de diplomatieke druk ook zichtbaar is en kan werken. Zonder ontmoetingen op topniveau en in alle openheid bereik je diplomatiek natuurlijk helemaal niets. Rosenthal gedraagt zich als een diplomatieke amateur, die verontwaardigd spreekt en in de stijl van de gedoogpartner de Iraniërs schoffeert. Er is niets waaruit blijkt dat Rosenthal ook maar iets concreets heeft ondernomen om de uitvoering van de doodstraf van Bahrami tegen te houden, laat staan haar vrij te krijgen, wat in het verleden bij andere gevangenen wel succesvol was.
De vraag is ook hoe Nederland denkt de Iraniërs in Nederland en in Iran in de toekomst te kunnen helpen. Iedere acht uur wordt er iemand in Iran geëxecuteerd en er zijn tienduizenden politieke gevangenen. Als mensenrechten en buitenlandse betrekkingen op een laag pitje staan, kan Nederland dan nog fatsoenlijk mensen in nood helpen, laat staan de Iraniërs helpen in hun strijd voor mensenrechten en democratie? Of is Nederland nu op de hand van de Amerikaanse haviken, die hopen dat ze na de volgende presidentsverkiezingen met hun oorlogsvloot kunnen opstomen naar Iran? Amerika dreigt steeds vaker met militaire acties, maar vooralsnog in bedekte termen. Wat betekent dit voor de rol van Nederland in de EU? En wat gaat er gebeuren als de PVV de komende verkiezingen gaat winnen en de druk opvoert op de regering om ongewenste moslims dus ook vele Iraniërs het land uit te zetten, als ze zich weigeren aan de normen en waarden van de PVV aan te passen?
Moedig hoor. Gaat hij dat ook zeggen over China en de Verenigde Staten laat staan Israel met zijn “buitengerechtelijke executies”?
Stille diplomatie kan uitstekend, ook in dit geval,maar Nederland is daar überhaupt al niet sterk in, en een stil-diplomatiek verzoek aan president Ahmedinejad (die had gratie moeten verlenen en die mevrouw moeten laten uitzetten) is al helemaal niet aan luitjes als Verhagen en Rosenthal besteed.
Op grond waarvan dienen wij te geloven dat deze mevrouw geen cocaïne en opium bij zich had? Omdat het propagandistisch goed uitkomt haar als dissidente af te schilderen die als zodanig is opgehangen. Op zich maakt het niet uit voor de inspanningen die buitenlandse zaken had moeten doen en duidelijk heeft nagelaten, een nalatigheid die nu ook nog eens wordt geëxploiteerd.
Luiheid, hypocrisie, meten met twee maten, propaganda tegen “de islam” – nog iets? Een perfect bruin zaakje.
Nederland doet standaard vrijwel niks voor staatsburgers die in het buitenland worden opgepakt. Ook niet als iemand ter dood wordt veroordeeld. Dat is helaas al jaren bekend.
Tragisch dat Zahra Bahrami is opgehangen maar het verbaasd me niet.
Stille diplomatie is al jaren een Eufemisme voor “we doen lekker niks want dat kunnen jullie toch niet controlleren.”
Zie 27 november en 21 januari in deze tijdlijn: http://nos.nl/artikel/215605-reconstructie-zaak-zahra-bahrami.html
‘Bot heeft tijdens zijn ambtsperiode (2003 – 2007) met soortgelijke gevallen in Iran te maken gehad, zegt hij. Zijn aanpak – altijd blijven praten – heeft vaak geleid tot strafvermindering voor de betrokkenen.’
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/30/waren-inspanningen-nederland-voor-bahrami-onvoldoende/
Kortom, door eigen belangen en verkeerde inschattingen is er mee gewerkt aan haar executie.
een paar opmerkingen ( want mensen hier trekken conclusies op basis van berichtgeving die vaak wordt ingegeven door Iraans regime ) :
– mevrouw is wel degelijk gearresteerd naar aanleiding van een demonstratie die ze bijwoonde ( ik heb contact met verschillende Iraniërs en die maken gewag van ooggetuigen )
– de originele aanklacht was níet drugs gerelateerd maar de tenlastelegging was “staatsondermijnende activiteiten “, dus bijwonen van die demonstratie .
– pas daarna werd er – vrij plotseling en nogal dubieus – drugs en valse paspoorten “aangetroffen “door Iraanse politie bij mevrouw thuis ( een nogal onwaarschijnlijk verhaal,als ze al drugs smokkelde zou ze dat nooit open en bloot bij haar thuis bewaren )
– mevrouw is herhaaldelijk gemarteld in de gevangenis ten einde een bekentenis te bekomen ( zowel door advocaat alsmede oppositieleden bevestigd )
– toen mevrouw terechtgesteld werd liep er nog een procedure bij Iraanse rechtbank om dat te voorkomen en bewijsvoering voor drugssmokkel te ontkrachten . Advocaat had meer dan voldoende bewijs om aan te tonen dat politie die drugs +vals paspoort gewoon zelf had geplaatst.
Het is heel gewoon voor Iraans regime om aanklachten bij te verzinnen i.v.m. politieke activisten ,populairste zijn :
-overspel
-verkrachting
-drugssmokkel
-blasfemie
In het geval Sakineh werd haar zelfs moord ten laste gelegd ,terwijl iedereen wist dat dat volstrekte kul was.
Er komt nog een tweede opmerking bij – iets wat ik al dagen probeer tegen te gaan : Mensen die constant het Iraans regime excuseren ( want dat is het : “Iran is erg,maar…..”) door te wijzen op wantoestanden die door VSA /Israel worden gepleegd zijn totaal verkeerd bezig . Het is blijkbaar “in “-bij linkse kringen – om elk regime dat Anti-Amerikaans is te vergoelijken louter en alleen op die basis . Dat vind ik gewoonweg stuitend . Amnesty,HRW en andere Ngo’s maken volstrekt geen onderscheid tussen landen en hun affiliatie met Westen of VSA en dan moeten wij dat ook niet doen. Het Iraans regime is de laatste weken bezig met een zgn. executiegolf met gemiddeld elke dag 2-3 terechtstellingen of doodvonissen en 97 executies in één maand ( http://www.iranhumanrights.org/2011/01/97-executions-in-30-days-the-iranian-judiciary-steps-up-executions/ ) . Dat is de realiteit en wijzen op VSA of welk ander land dan ook om vervolgens dat als excuus te gebruiken om níets te doen is gewoon fout .
De Nederlandse ambassade’s zijn er toch alleen om geld te vangen en belangrijk liggen te doen in het buitenland? Sorry voor deze late reactie, maar voor de hardzeurende PVV’ers, een vrije dag na het werk mag ook wel een keer, of mag dat van jullie vrijheidsvrienden ook al niet?
@5
Uw behoefte om het paadje van VS en Israel schoon te vegen gaat voorbij aan waar het om gaat: dat het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken het allemaal wel best vond en achteraf gehuil kan produceren.
Kunt u aanwijzen waar, wanneer wie het hier heeft opgenomen voor het Iraanse regime?
#5 Rik, waar het hier voor mij om gaat is dat er door het kabinet met aanhang zo van leer wordt getrokken tegen Iran, terwijl ze zelf boter op hun hoofd hebben. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat een regime als de VS of Israël barbaars is omdat ze martelen en de doodstraf hebben (van Israël weet het niet zeker, maar daar vallen ook doden, binnen en buiten gevangenissen). Laat me voorop stellen dat de ophanging van Bahrami vreselijk., gruwelijk is, dat ik begrijp dat Rosenthal daar niets tegen heeft ondernomen omdat hij vindt dat hij zich hard op kan stellen en lekker arrogant kan doen (november) en daarmee niet alleen de glazen van Nederland in heeft gegooid, maar misschien ook wel het leven van Bahrami op zijn geweten heeft. Dat hij dan gaat zitten janken en piepen over ‘barbaars regime’ (geheel in de stijl van Wilders!), dan zou hij dat ook in ieder geval over de VS moeten doen. En dan noem ik niet eens de gevangenissen die her en der over de wereld bestaan in dienst van de CIA in de ‘war on terror’. Wat daar gebeurt, wil ik niet eens aan denken. Dus ik veroordeel Iran om wat ze hebben gedaan met Bahrami, maar veroordeel ook Rosenthal om zijn niets doen en zijn uitspraken. Ik vind dat schijnheilig.
@#8 Ik heb er geen enkel probleem mee om de VS barbaars noemen vanwege de omstandigheden in hun “normale” gevangenissen, doodstraf, executeren van minderjarigen, toestaan van entrapment en de lagere bewijslast. Israël geeft toe te martelen dan wel “stevig” te ondervragen en past administratieve detentie toe.
De Nederlandse regering zou zich veel harder moeten maken voor Nederlanders in gevangenschap in het buitenland. De stevige taal van het kabinet ten op zich te van Iran is betekenisloos. Het kabinet offert Bahrami op om tegenover de VS het brave jongetje uit te hangen. Hoeveel mensen gaan we nog offeren aan deze bondgenoot die ons niet respecteert?
Er worden mij gewoon constant VERWIJTEN gemaakt als ik tweet over Iran (terwijl ik net zo goed over VS,China of Israel tweet,alleen dat ziet men niet,of wil men niet zien – ik haal NB Naomi Wolf aan en dat is bezwaarlijk pro-VS regering te noemen ) .Dat is gewoon flauwekul :
-ik ga zelf wel over wat ik tweet
– het aanhalen van wanpraktijken die verricht worden door land B om tegen land A niets te ondernemen is een drogredenering . Er gebeurt dan gewoon nooit iets , want omgekeerd gebeurt dan hetzelfde : “we vinden VS OK,want kijk eens wat er in Iran gebeurt ” .
Dat Iran de hoeveelheid executies zo erg had opgevoerd wist ik niet.
Nederland en EU-landen moeten inderdaad meer doen.
Schiet mij maar lek… 😕
Bijna iedereen (met name linkschmenschen) willen Rosenthal de schuld geven.
Hoe zit het met de eigen verantwoording van mevrouw?
Je vlucht uit een land naar een veiliger oord, in dit geval dus NL.
Daar maak je er hier een zooitje van…zie haar veroordeling (3 jaar) wegens 16 kilo cocainebezit.
Daarna ga je terug naar dat levensgevaarlijke land, waar je zelf notabene van gevlucht bent om te kunnen demonstreren?! Andere iraniers protesteren ook van hieruit en reizen toch niet terug naar Iran?
Iedere nitwit weet toch dat je daarvoor in dat achterlijke land daarvoor zwaar gestraft kan worden omdat er heel andere (barbaarse) regels gelden?
Nee hoor, de nederlandse regering c.q. Rosenthal kunnen hier niets aan doen. Helaas heeft mevrouw dit toch echt aan haar eigen acties te danken en een barbaars regime!
@12 Het gaat hier om het feit dat een Nederlands staatsburger ( en dat was ze ) volstrekt géén steun kreeg van diplomatieke missie aldaar . Het maakt helemaal niet uit waarvóór ze is opgepakt en het maakt zelfs niet uit of je al dan niet schuldig bent aan de feiten . ELK nederlands staatsburger dient ondersteuning te krijgen van BuZa.Anders kan je net zo goed álle Nederlandse ambassades sluiten .
@14 De Ambassades zitten daar voor het Nederlandse bedrijfsleven .. dat is het enige leven dat telt ….
Dat preventieve Iran oorlog roepen van Kortenhoven, geen verantwoordelijkheid dragen wel media roepen, leek mij niet bepaald bevordelijk voor wat er aan stille Ned. diplomatieke betrekkingen met Iran (misschien) nog mogelijk was.
@15 alleen idioten roepen op tot oorlog tegen Iran. Zoals eerder gezegd : de oppositie is het over bijna niets eens ,maar hierover wel de enige poltiek die helpt is totaal isolement van het regime (alle betrekkingen verbreken, ook geen diplomatieke missie meer ,ambassadeur Iran land uitschoppen en NL ambassadeur terugroepen ,alle economische betrekkingen verbreken ). Wat men nu aan beleid voert gaat uit van het idee dat er “gematigde elementen ” in het regime zitten. Die zijn er helemaal niet .
Men voert al 30 jaar poltiek van “pappen en nathouden “en zelfs media werken daaraan mee . Men vraagt NB aan officieel figuur van Iraans regime in NIEUWSUUR wat er aan het handje is. Die beelden werden gebruikt op pressTV ( Iraanse staats TV) als legitimatie van het regime .
De enige mensen die iets in te brengen zouden mogen hebben in buitenlandse media – ook op NL TV – zijn leden van oppositie .
Ik las dat beschaafde Ben Bot , die surprise suprise door Balkenende werd ingeruild voor Verhagen , zich wel voor haar had ingezet.
De vrouw wordt hier dadelijk begraven….. je blijft je schamen ”
Toch typisch een gevalletje..eigen schuld…dikke bult.
Mevrouw heeft onder valse voorwendselen haar nederlandse paspoort gekregen. Ze heeft haar 2 dochters laten stikken in Iran en heeft daarbij Iran “verraden” door naar een “kafir” land te gaan.
Verder had ze maar liefst 2 veroordelingen op haar naam wegens drugsbezit, o.a. maar liefst 16 kilo coke en ook nog opium. En dat terwijl er in Iran voor 30 gr. coke al de doodstraf staat.
Tevens was ze in Londen lid van een monarchistische organisatie die het huidige Iraanse regime omver wil werpen.
Laat dit een lesje zijn voor de 30.000 andere ‘politieke vluchtelingen’ uit Iran, in geval ze denken onder bescherming van Nederland hun gang te kunnen gaan in die islamitische terreurstaat!
En dan de NL-se regering de schuld willen geven terwijl we al heel lang weten dat Iran zijn eigen wetten maakt.
Cruella Schreef:
Dat zullen we dan ook zeggen als jouw moeder of dochter mochten worden opgehangen, ten gevolge van welke stommiteit dan ook.
Je kiest zo’n nick niet voor nicks
@19
Dat gaat dus niet gebeuren aangezien zij beter zouden weten!!!
Mensen hebben nu eenmaal een eigen verantwoording!!!
Schijnbaar kan dat tegenwoordig niet genoeg gezegd worden.
Natuurlijk zijn de straf én het land barbaars. Daar ligt de discussie niet
Tegenwoordig geeft iedereen iemand anders de schuld, ipv het bij zichzelf te zoeken en zich eens een spiegel voor te houden.
Waarom moet iemand anders er x op x voor zorgen dat de hete kastanjes uit het vuur gehaald worden, als je ze er zelf x op x ingooit?
Rik Wessels Schreef:
Natuurlijk vraagt men aan een officieel figuur dat heet ‘hoor en wederhoor ‘ en hoort bij goede journalistiek …. Trouwens intresant om te zien dat elk stukje Amerikaans Zionistische propaganda waar het Iran betreft meteen voor waar word aangenomen … Ik werkte 9 jaar terug in een asielcentrum en een flink deel van de Iraanse asielzoekers ware junkies uit Teheran die de harde straffen en het gedwongen afkicken daar waren ontvlucht …
@21
Mensen hebben nu eenmaal een eigen verantwoording!!!
behalve PVV stemmers. Zelf nadenken en praten hoeft niet meer. Zeker niet nu hun leider minister is.
Fractielden zijn ze nog beter af, Vergrijpen opbiechten en je blazoen is schoongewassen.
@Lieke
Haal jij je informatie ook uit de krant?
Sinds wanneer is Wilders minister?
Over zelf nadenken gesproken….
Cruella Schreef:
Wij hebben het hier over de waanvoorstelling van één op de vier PVVr’s mevrouw , niet over een feit ….
@ Cruella Zie #25
@ 25 Dankjewel Al