Zaak Lucassen: recherchebureau’s zien gat in de markt

Ja, recherchebureau’s zien wel brood in de huidige discussie over hoe het mogelijk is dat een man als Lucassen in de Tweede Kamer is gekomen. Wat er vergeten wordt, is dat de PVV een uitzondering is.

De andere partijen hebben al een heel partijapparaat opgezet, doordat ze democratisch zijn en meer mensen hebben in allerlei raden. De mensen die doorstromen zijn al jaren bekend en worden voor ze in de Tweede Kamer komen jaren ‘doorgezaagd’ voor ze door de ‘keuring’ komen. Als er dan ergens een vuiltje is, dan komt dat zo goed als altijd aan het licht. De enige uitzondering die ik kan bedenken is die GroenLinkser die een veroordeling had gekregen in het verleden. (Maar ook GroenLinks is een jonge partij) Dat was door Dagblad Wilders (de Telegraaf) groot aan de klok gehangen en is deze man opgestapt. Nu is het wat dat betreft veel stiller rondom Lucassen, tja, doet een beetje pijn hè, om addergebroed aan de borst te koesteren.

2 gedachten over “Zaak Lucassen: recherchebureau’s zien gat in de markt”

  1. Wilders zat huilie huilie te doen dat hij niet zoveel geld had om ‘dure’ bureau’s in te schakelen voor het uitvoeren van achtergrondonderzoeken. Wel als dat zo is dan had hij niet zo vaak op reis moeten gaan om zijn knip-en-plak flut filmpje Fitna overal te vertonen. Hij zou dan meer geld overhouden om die bureau’s te kunnen betalen. Het is een kwestie van de juiste prioriteiten hebben.

  2. Die dure bureaus zijn niet nodig. Dat is voor het merendeel geldklopperij. Wat kunnen die mensen legaal voor elkaar krijgen dat je niet zelf kunt? Als wat die bureaus doen niet strikt door de beugel kan, dan moet je ze als politieke partij al helemaal niet in de arm nemen.

    Het is niet zo moeilijk. Google de sollicitant en zie wat daar uitkomt. Verklaring omtrent het gedrag voor 3 tientjes, Vragen om een uitgebreid cv met referenties. Een eerste gesprek om dit cv te bespreken. Originele diploma’s en certificaten checken. Referenties na bellen. Eventueel buren opbellen en vragen of ze willen vertellen wat voor persoon dit is. Dan nog een of meer gesprekken indien nodig.

    Als je daar te lui voor bent, neem dan gewoon iemand aan die voor een uitzendbureau, personeelszaken, of een wervings- en selectiebureau heeft gewerkt.

Reacties zijn gesloten.