Yanis Varoufakis wordt aangeklaagd omdat hij snapt hoe het zit

Je moet wel erg naïef zijn om niet door te hebben dat er hier een vuile truc uitgehaald wordt, het lijkt duidelijk dat er hier ineens machten in het spel zijn die het vanaf de capitulatie van Tsipras voor het zeggen hebben in Griekenland:

Varoufakis aangeklaagd?

Dat socialisme van Syriza mocht niet slagen, om een totale revolutie vanuit Zuid-Europa te voorkomen. Het moet eens te meer worden aangetoond dat alles,  behalve het neoliberale systeem, zweverige luchtfietserij is. Alleen de fantasie van het bankensysteem dat rente vraagt voor verzonnen geld is realistisch, en iedereen die daar tegenin gaat is een gevaarlijke crimineel. Zoals deze Varoufakis, die het wellicht bestaan heeft over een parallel geldsysteem nagedacht te hebben. Hoe verzin je het?? (een vraag die aan elke bankier gesteld zou moeten worden, iets dat Ischa Meijer al zeer doeltreffend begin jaren negentig aan Dirk Scheringa deed).

Yanis Varoufakis legde veuls te duidelijk uit wat er allemaal mis was met de eisen die aan Griekenland gesteld werden, hoe Griekenland om te beginnen in die problemen geraakt was, en hoe het vooral de Noord-Europese banken waren die gered werden met het hulpprogramma van de Trojka. Dat kunnen we natuurlijk niet hebben zeg, iemand die duidelijk spreekt over financiële aangelegenheden. De financiële sector, sinds jaar en dag kampioen in verhullend taalgebruik en schimmige constructies, bewust ingericht om de ware bedoelingen ervan te verhullen.

Als die openbaar gemaakt worden gaat er een aantal nu toch zo’n schijnbaar succesvolle en rijke financiële luchtkastelen volledig op hun bek. Nou ja dat gingen ze in 2008 al, natuurlijk. Complete luchthandel, die daar plaatsvindt. Nederland zelf zal er ook flink last van hebben, met een forse financiële sector.

Een gezonde financiële sector bestaat louter uit accountants. Cententellers. Geld moet een ruilmiddel zijn en verder niets. Geen handelsobject, dus ook geen renteheffing. En als ruilmiddel dient ervan bijgehouden te worden wat waarheen gaat, niets meer. Als je althans zo’n voor-wat-hoort-wat economie voorstaat. Daar kun je ook nog van afzien, zoals collega Le Roi danse al eens zeer verfrissend heeft uitgelegd.