Wordt er economische vrijheid ingevoerd in Bolivia?

Op het matineuze tijdstip waarop ik dit tikte, verscheen bij The Guardian dit stuk, waarin onomwonden citaten verwerkt zijn van de ideologen van het hedendaags kapitalisme, in zijn neoliberale vorm, dat democratie alleen maar hinderlijk is voor “business” en “vrije economie”. De vrijste economieën ter wereld zijn Hong Kong en Chili, en laten de mensen daar op straat nu dagelijks laten weten dat ze die “vrijheid” meer dan zat zijn.

Hoe zit het met de “onvrijheid” in Bolivia? Die is niet ondubbelzinnig in gevaar, tot nu toe. Morales en de MAS hebben voluit ingezet op extractief kapitalisme, waaraan Zuid–Amerika sinds 1492 onderworpen is geweest. Het zijn de mijnwerkers, zoals altijd een beslissende factor in de Boliviaanse politiek die zich tegen de uitverkoop verzetten. En wat het leger ook van plan is, de mijnwerkers, altijd voorzien van dynamiet zijn een macht die niet over het hoofd gezien kan worden.

Dat evangelicale kwezels in de geest van Bolsonaro inmiddels het presidentiële paleis hebben bezet en met hun bijbel zwaaien zegt wel iets, maar nog niet alles.