Woodstockklassieker du jour: White Rabbit

Dit weekend is het 50 jaar geleden dat Woodstock plaatsvond. Het wérkelijke belang van het festival was niet zo groot – de ‘counterculture’ liep op haar einde en ‘hippie’ was al in 1967 ten grave gedragen – maar het heeft zich ontwikkeld tot een krachtig symbool van de sixties en de tegencultuur. Uiteraard was er maar één Woodstock – de latere festivals die onder die naam plaatsvonden hebben met de happening uit 1969 niks, nul, nada te maken. De counterculture zou al snel ten onder gaan in een spiraal van geweld, heroïne en cynisme, maar dat is een verhaal voor december, als we Altamont herdenken.

De komende tijd wat bekende en wat minder bekende hoogtepunten van het festival, met als opener de archetypische counterculture-band Jefferson Airplane. Het optreden van de Airplane was niet al te best – de band moest uren wachten voordat ze eindelijk het podium kon betreden  – maar ‘White Rabbit’ kan er goed mee door, vooral door de fenomenale vocale acrobatiek van Grace Slick.

Uitgelichte afbeelding: By Derek Redmond and Paul Campbell – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=247702