Woning Friese PVV’er beklad

De woning van de Friese PVV-kandidaat Harrie Graansma en diens zoon Jeffrey in Boelenslaan (even ten noorden van Drachten) is vannacht beklad met leuzen waarin de PVV wordt beticht van fascisme (wat op zich natuurlijk klopt). Ook wordt Jeffrey Graansma opgeroepen eieren voor zijn geld te kiezen en zijn kandidatuur in te trekken. Harrie Graansma staat op de derde plaats van de kandidatenlijst, Jeffrey op de zesde.


Het is niet de eerste keer dat de woningen van Friese PVV’ers beklad worden. In 2015 werden de woningen van PVV’ers in de dorpen Hilaard, Paesens en Ternaard al van kleurige opschriften voorzien. Die acties werden toen opgeëist door een groep die zich ‘Het Friese Verzet’ noemde.

De actie tegen Graansma is vanmiddag opgeëist door een groep die zich het Links Anarchistisch Front (L.A.F.) noemt. Nog nooit van gehoord, dus ongetwijfeld eergisteren in de kroeg opgericht. Naast de bekladding van het huis van Graansma eist LAF (kuch) ook de bekladding van de woning van PVV-Statenlid Max Adema en de kantine van voetbalvereniging Drenthina in Emmen op.

Volgens LAF mogen PVV’ers zich nergens veilig voelen: “Van Noord Brabant tot Drenthe en van Frisland tot Limburg, elke persoon die een radertje in het rad van Wilder’s PVV wilt zijn, komt aan de beurt . De populist en fascist Wilder’s heeft z’n mensen nodig om zijn partij groot te maken. Wees gewaarschuwd er schuilt een gevaarlijke ideologie achter zijn xenofoben uitspraken.
Blijf actief en paraat,
Want wij accepteren geen discriminatie, racisme en fascisme op straat.
Dit geldt ook voor de lokale, regionale en landelijke podia waar politici actief zijn”. 

De volledige verklaring van L.A.F. vind je hier, inclusief hilarische passages over L.A.F. als stoere ‘ondergrondse beweging’ en al even hilarische zinsconstructies als ‘radertjes in het rad van de PVV’. Uiteraard ontbreekt de obligate solidariteitsverklaring met ‘alle onderdrukten’ niet.

Wat deze acties op zouden moeten leveren is mij een raadsel, tenzij het je bedoeling is het halve land tegen je in het harnas te jagen. Het voornaamste resultaat zal ongetwijfeld zijn dat de slachtoffers juist meer sympathie zullen ontvangen. Graansma zal zijn kandidatuur niet intrekken en het functioneren van de Friese PVV wordt er niet door belemmerd. Tel uit je winst.

Nog los van deze praktische overwegingen wordt het wel wat lastig intimidatiepogingen van extreemrechts aan te klagen, wanneer je zélf gretig gebruik maakt van dezelfde methodes. En dat dan ook nog bij een stelletje pathetische onderknuppels als de Graansma’s. Kortom, makkers: staakt uw wild geraas. Dit levert niemand wat op (behalve de PVV).