Wilders zakt weg in de peilingen: SP profiteert

Naar het lijkt heeft Wilders’  fascistische ‘verkiezingsprogramma’ niet de uitwerking gehad waar hij op hoopte.  In de nieuwe peiling van Ipsos is de PVV voor het eerst in lange tijd niet de grootste partij, ze zakt van 27 naar 24 zetels. Vooral de SP lijkt daarvan te profiteren: de sociaaldemocraten stijgen van 15 naar 18 zetels. De VVD blijft stabiel op 25 zetels, waarmee ze op papier nu de grootste partij is.

De gevreesde fascistisch/conservatieve alliantie van PVV, VVD en CDA lijkt daarmee uit het zicht te verdwijnen: samen komen die partijen niet verder dan 68 zetels. Ook de bijna evenzeer gevreesde neoliberaal/conservatieve alliantie van VVD, CDA en D66 is met 62 zetels ver weg. libcom

Om redenen die mij volstrekt onduidelijk zijn staat 50+ op 8 zetels in de peiling, een winst van 6. Dit partijtje van reactionaire bejaarden zal er waarschijnlijk geen been in zien te collaboreren met Wilders, maar ook dan komt de conservatieve alliantie niet verder dan 76 zetels. Theoretisch is dat weliswaar genoeg, maar in de praktijk is het natuurlijk onwerkbaar.

Voor kiezers is gezondheidszorg met afstand het belangrijkste verkiezingsthema, niet minder dan 50% van de kiezers vindt dit het belangrijkste onderwerp. De betaalbaarheid van de zorg staat daarbij voorop. Partijen dienen zich volgens de kiezers vooral in te zetten voor het verlagen van het eigen risico, de zorg voor ouderen en het terugdraaien van de marktwerking in de zorg.

Andere grote thema’s zijn immigratie en asiel (27%), onderwijs (22%), pensioenen (21%) en terrorisme (21%). VVD-, PVV-, en D66-kiezers vinden respectievelijk de economie, immigratie en asiel en onderwijs belangrijker dan de gezondheidszorg. Weliswaar geldt voor alle achterbannen dat de gezondheidszorg op de eerste of tweede plaats komt.

Bron: Politieke Barometer

 

1 gedachte over “Wilders zakt weg in de peilingen: SP profiteert”

  1. Pingback: De Hond: VVD zit PVV op de hielen | Krapuul

Reacties zijn gesloten.