Wilders wil benoeming rechters onderwerp laten zijn van politieke willekeur

Ik ben de baas!
Eerder wilde Wilders tijdens de formatie van dit bruinste kabinet sinds Seyss-Inquart I al geregeld hebben dat hij als politicus onschendbaar was, dus dat het huidige proces tegen hem niet gevoerd kon worden. Dat is gelukkig niet doorggegaan. Ook een politicus in Nederland dient zich te gedragen en als benadeelden problemen hebben met zijn gedrag, moeten ze hem voor de rechter kunnen dagen.

Hij heeft ook al geprobeerd om de politiek van invloed te laten zijn bij de benoeming in de Hoge Raad van Ybo Buruma, maar ook dat had geen effect.

Nu heeft hij weer een nieuw idee: rechters moeten maar niet meer voor het leven benoemd worden. Ze moeten beoordeeld worden op hoe zwaar ze hebben gestraft.

“Kijk of ze zwaar hebben gestraft. Hebben ze alleen maar taakstraffen uitgedeeld, laat ze dan bij de sociale dienst gaan werken of bij het RIAGG. Hebben ze stevige straffen uitgedeeld, dan komen ze voor herbenoeming in aanmerking.”

Wie dan de criteria hiervoor gaat vaststellen en wie er gaat controleren, dat is natuurlijk weer niet duidelijk (zoals zo vaak bij PVV plannen, men roept iets, als er dan verder wordt gevraagd, blanco blik en eh, komt nog wel). Maar ik heb zo’n vermoeden dat Wilders nog wel ‘vrienden’ heeft die dat even willen doen.

Maar willen we met een strafklimaat dat al niet te licht is, nu ook vanuit de politiek (want daar komt het voorstel vandaan) gaan bepalen dat rechters zwaarder moeten straffen. Is natuurlijk al geroepen door dit kabinet en Opstelten, maar ik dacht dat dat juist de taak van rechters was en niet van de politiek.

Willen we naar een systeem waarin een rechter niet meer onafhankelijk kan oordelen, maar rekening moet houden met een beoordeling cq herbenoeming? Lijkt mij geen goed systeem voor iets als onafhankelijke rechtspraak. Dan wordt het willekeur en afhankelijk van wie gaat herbenoemen, lijkt me geen gezonde situatie voor ons land en ons recht.

Conclusie: voorstel Wilders is goed waardeloos! 😥

5 gedachten over “Wilders wil benoeming rechters onderwerp laten zijn van politieke willekeur”

 1. In de VS kun je zien wat er gebeurt, als officieren van justitie om de vier jaar verkozen worden. De goeden niet te na gesproken: Het is een bron van corruptie, demagogie en vriendjespolitiek. En dan gaat het nog niet eens om rechters, maar om wat hier het Openbaar Ministerie heet.
  Behalve in landen als Noord-Korea en Libië, worden rechters voor het leven benoemd en als ze disfunctioneren, worden er maatregelen tegen hen genomen door hogere rechters.
  Misschien mogen we de heer Wilders er beleefd aan herinneren, dat dit ook in Israël het geval is. En dat is maar goed ook. Want het Israëlische Hooggerechtshof heeft in de afgelopen jaren geen medelijden gehad met rondneukende staatspresidenten en corrupte minister-presidenten.
  Zelfs als er door meer dan anderhalf miljoen mensen op hen was gestemd. :mrgreen:

 2. misschien kunnen de rechters alvast een voorschot nemen door in de zaak tegen Wilders levenslang + TBS te geven 😀

 3. Wilders wil dat de drie machten elkaar controleren. Vandaar zijn voorstel om rechters politiek te beoordelen. Waar hij niet bij stilstaat is dat als de rechterlijke macht de wetgevende macht gaat controleren, maw wetten toetsen aan de grondwet, de meeste wilderiaanse voorstellen regelrecht de prullenbak inkunnen.

  Inderdaad de gevolgen van dit halfbakken gedachtenspinsel zijn niet doordacht. Volgens mij is er door Wilder c.s. helemaal niet nagedacht.

Reacties zijn gesloten.