Wilders noemt Agema ‘dommer dan dom’ en typeert fractieleden PVV als ‘allemaal gekken’

Niks is leuker dan gefrustreerde en niet op de lijst terugkerende PVV-Kamerleden. Een of meerdere  Kamerleden die vermoeden dat ze niet op de lijst voor de komende Kamerverkiezingen zullen staan, verleende(n) het Algemeen Dagblad inzage in de emails van Geert Wilders. Uit die emails blijkt o.a. dat de PVV ernstige geldzorgen heeft en in een permanente chaos verkeert:

Geert Wilders zweept zijn fractie op om ‘verzetsspray’ uit te delen op de markt in Spijkenisse, zodat vrouwen zich met die ‘legale pepperspray’ kunnen verdedigen tegen de ‘islamitische testosteronbommen’ die ons land ‘overspoelen’. Er is echter een probleem: de fractie heeft geen geld om de busjes te kopen, zo reconstrueert een betrokkene.

De fractie van de partij die zich virtueel de grootste van Nederland waant, heeft geen cent te makken. Hoewel de overheid veel partijkosten dekt, is de PVV verder afhankelijk van giften. Dat doet de fractierekening blijkbaar niet overlopen. Wilders en een handvol naasten tikken uit armoede zelf maar ieder 100 euro af om de sprays te laten aanschaffen.

Blijkbaar zijn de geldstromen uit conservatieve hoek in de VS – waar Wilders al langere tijd niet meer zo lekker ligt – en Israël wat opgedroogd.hD-vPKcT

Het vermakelijkst zijn echter Wilders’ opmerkingen over zijn ondergeschikten collega’s in de Tweede Kamer. Blijkbaar is de liefde tussen Wilders en Agema flink bekoeld, de laatste wordt door de Leider omschreven als ‘dommer dan dom’. Ook de verhouding met Martin Bosma – door de buitenwereld beschouwd als de tweede man van de fractie – is niet meer wat hij ooit was. Sinds Bosma tegen Wilders’ zin zijn boek over Zuid-Afrika publiceerde, vertrouwt deze zijn voormalige rechterhand niet meer. Fractieleden werden door Wilders zelfs gewaarschuwd tegen Bosma.

Illustratief voor het verlies aan status van Agema en Bosma is dat Wilders hen niet inlichtte over het A4-tje waarop hij recentelijk zijn verkiezingsprogramma presenteerde. Het A4-tje werd opgesteld samen met Sietse Fritsma en Barry Madlener. De voormalige nummers 2 en 3 ontvingen net als de overige Kamerleden een uur voor publicatie een mailtje waarin Wilders zijn voornemen bekend maakte. Commentaar op het verkiezingsprogramma werd overigens niet op prijs gesteld voegde Wilders er aan toe.

Ook van zijn overige ondergeschikten fractieleden heeft Wilders geen hoge dunk. In de mails die het AD heeft ingezien typeert hij hen regelmatig als ‘allemaal gekken’, een van de weinige punten waarover wij niet met Wilders van mening verschillen.

Het artikel is niet te vinden op de site van het AD. Koop een losse editie of laat je hier registreren op Blendle.