Wilders is tegen ESM, maar zou er eigenlijk voor moeten zijn

PVV-leider Geert Wilders spant een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat om Nederlandse deelname aan het Europese noodfonds te voorkomen. Op het eerste gezicht lijkt een dergelijke stap geheel te passen binnen Wilders’ uitgangspunt: zo min mogelijk Europa, zo veel mogelijk Nederland. Maar diens bewering dat door het fonds bevoegdheden aan Brussel worden overgedragen, klopt niet. (Volkskrant)

Mooi, duidelijk stuk in de VK. Hoe kan iets dat door zo’n grote meerderheid wordt gesteund in de Tweede Kamer onrechtmatig zijn in een democratie? Het is niet het demissionaire kabinet die dit op eigen houtje beslist. Dus Geert jaagt ons, de simpele belastingbetaler, op kosten om weer zijn zin te krijgen. Zal hem een zorg zijn, hij is gewend dat er voor hem betaald wordt, op alle fronten.

Onthou ook even dit;

Het noodfonds valt niet onder de Europese Commissie, maar is een apart initiatief van de individuele Eurolanden. Ieder land dat deelneemt moet betalen, maar verzekert zich daarmee ook van steun in een mogelijk zware economische toekomst. Wie niet wil betalen, doet niet mee. De keuze tot deelname wordt gemaakt in de parlementen van de eurolanden.

Daar wil Geert dus niet aan meedoen, hij wil geen buffer voor ons land voor als het echt helemaal fout gaat. Hij vindt dan dat wij dat allemaal helemaal zelf maar moeten betalen, net als de Grieken, want ook hun eigen schuld. Dat die schuld ook winst voor Nederland was, want lekkere hoge rente op de kredieten, daar hoor je Geert niet over.

20 gedachten over “Wilders is tegen ESM, maar zou er eigenlijk voor moeten zijn”

 1. Een goede reactie van ene charles onder het ESM topic van harry van bommel (SP):

  Het gaat allemaal terug naar de aanval van George Soros op de Britse pond op “Black Wednesday” 1992, toen hij bewees dat speculanten over meer geld kunnen beschikken dan de nationale bank van een de rijkste landen van de wereld. De Bank of England probeerde de pond te steunen door steeds ponden aan te kopen, maar heeft verloren door gebrek aan fondsen. De Britse staatkas heeft miljarden verloren, George Soros werd 1 miljard pond rijker (in één dag). Vóór Black Wednesday was het ondenkbaar dat investeringsfondsen het van een land als Engeland zouden winnen.

  De bedoeling van de ESM is om voldoende reserves beschikbaar te hebben dat speculanten het niet zullen wagen tegen de euro te speculeren.

  Aan een halve ESM heeft men dus niets. Men kan dan beter beslissen om de euro helemaal los te laten in de markt. Dan zijn wij echter aan speculanten (tegenwoordig niet alleen hedgefondsen als die van Soros, maar ook de grote banken en investeringsfondsen als Goldman Sachs, etc.) uitgeleverd. Dat betekent wel dat wij toelaten dat banken in feite met onze arbeidsplaatsen en industrieën gaan gokken.
  En, let op, het geld hoeft niet gestort te worden, de EU landen moeten alleen een soort bankgarantie geven. (Wat natuurlijk nooit zonder risico’s is.)

  Natuurlijk is de ESM geen structurele oplossing. Het probleem ligt in het roofachtige gedrag van de grote geldinstituten. Daar moeten wij structureel iets aan doen. Daar moeten wij het eigenlijk over hebben.
  Maar, als er rovers in je buurt rondlopen is het beter een zo groot mogelijke stok achter de deur te houden dan te zeuren dat de stok te duur is en een halve stok te kopen. In ieder geval totdat de straten weer veilig gemaakt zijn.

  Een veel groter structureel probleem op dit moment is dat Duitsland het monetaire beleid in de Eurozone bepaalt en erg gehecht is aan een sterke euro terwijl een goedkopere euro veel beter zou zijn voor de werkgelegenheid en groei in de meeste EU landen.

  Nu zullen veel mensen klagen dat het beter zou zijn geweest als de euro helemaal niet ingevoerd zou zijn geweest. Daar kan men lange discussies over voeren. Maar het helpt allemaal uiteindelijk niet: je moet beginnen waar je nu staat.

  http://harryvanbommel.sp.nl/weblog/2012/04/04/zeg-nee-tegen-het-esm/

 2. @1, Timmo

  Natuurlijk is de ESM geen structurele oplossing.

  Het ESM is inderdaad een noodverband. Maar beter een noodverband dan een langzaam één voor één leegbloeden van de Europese economieën met Griekenland als zwaarste slachtoffer.

 3. Allemaal leuk en aardig dat we lekker hoge rente krijgen, maar dat geld krijgen we natuurlijk nooit meer terug.

 4. Ik zou het op prijs stellen, als de redactie mijn link onder reactie nr. 3 zou willen lezen.
  En dan dit op onjuistheden gebaseerde artikel uit de volkskrant eens aan zou pakken.

 5. @5 Kan die Ad Broere eens een cursus ‘schrijven voor internet’ volgen? Misschien is het heel zinnig wat er staat maar ik kom er niet doorheen met al die massieve blokken tekst met eindeloze citaten uit Europese regelgeving. Anders misschien een gastbijdrage van Theo Gerris die dit even helder samenvat? 😉

 6. Hoe kan iets dat door zo’n grote meerderheid wordt gesteund in de Tweede Kamer onrechtmatig zijn in een democratie?

  Iets is onrechtmatig als het in strijd is met vigerende wetgeving.
  Veel Nederlands asielbeleid is strijdig met internationaal recht, dus onrechtmatig. Voorbeelden te over.

  Het toekennen van de bevoegdheid aan een instituut om -op korte termijn- onherroepelijk en onvoorwaardelijke grote sommen geld te vorderen van de Nederlandse staat,betekent het uit handen geven van de zeggenschap over de eigen begroting.In het bestuursrecht wordt zoiets gezien als onbehoorlijk bestuur. zoiets als
  het te gemakkelijk aangaan van grote financiële verplichtingen zonder een deugdelijk vooronderzoek

 7. @#9 Sowieso heel vreemd dat een demissionair kabinet deelname aan esm kan ratificeren, raar dat het op stel en sprong doorgedrukt moet worden.
  Dat je hier bij stellingname ineens in het Wilders kamp terecht komt mag je niet weerhouden dit zeer kritisch te volgen zeg, de macht van dit mechanisme is buitengewoon griezelig, bedankt voor je link.

 8. 10
  Jan.

  Ja, dit is buitengewoon griezelig.
  Het geeft te denken dat onze media en politiek er zo weinig aandacht aan schenken.
  Dus neem ik het de redactie ook niet kwalijk.
  Maar wil wel een andere houding zien ten opzichte van het ESM verdrag.

 9. @Theo: waar het de rechtsgang van Wilders betreft lijkt het Volkskrantartikel wel gelijk te hebben, maar ze debiteren niet zozeer onjuistheden over de ESM als wel dat ze er inhoudelijk niet op in gaan. Er staat alleen dat het niet het overdragen van bevoegdheden aan Brussel betreft, omdat het ESM een apart initiatief is van individuele Eurolanden.

  Het door jou gelinkte artikel doet wel bezorgdheid rijzen ja.

 10. @14: “waar het de rechtsgang van Wilders betreft lijkt het Volkskrantartikel wel gelijk te hebben,”
  Hoezo? De VK schrijft dat GW met het kort geding Nederlandse deelname aan het Europese noodfonds wil voorkomen. Dat is niet zo, hij wil het alleen controversieel verklaren.

  “maar ze debiteren niet zozeer onjuistheden over de ESM als wel dat ze er inhoudelijk niet op in gaan.”
  De VK beweert:
  – dat het geen EU-ding is, maar dat is het wèl: er komt een wijziging in het EU-verdrag (= ~grondwet).
  – dat het ESM slechts om ‘economische en monetaire’ samenwerking draait, maar het gaat wel degelijk over soevereiniteit (zie #8 over de zeggenschap over de eigen begroting).
  Het is dus niet zomaar even een wetje, maar eentje waar eigenlijk een versterkte meerderheid voor nodig is.

  Het is net als bij het ACTA-verdrag: dat er al op hoog niveau handtekeningen zijn gezet voordat het in de nationale parlementen is besproken, en die worden dan onder zware druk gezet om akkoord te gaan. Ook bij ACTA waren er commissieleden die pas achteraf zijn gaan nadenken over wat de consequenties zouden zijn. Plus het is salami-techniek, want de ins en outs zijn nog volslagen onbekend.

 11. @5
  Gelezen en waar mogelijk begrepen

  Het enige dat ik weet is dat het terecht is dat wilders een zaak tegen te staat aan zou gaan, demissioniar niet bevoegd is om deze laatste soevereiniteit zonder meer uit handen te geven.

 12. 17
  Katja.

  Het moet ons toch tot denken aanzetten als deze ESM wet erdoor wordt geduwd zonder dat mensen goed geinformeerd zijn door de media.
  Daar zit mijn grote angst.
  Onze media informeren ons niet meer, en lopen aan de ketting van de machthebbers.
  Kijk naar het artikel van de Volkskrant.
  Gewoon onjuiste informatie.
  Zonder goede journalistiek is een democratie aan de goden overgeleverd.
  En onze politici zijn Nederland aan het afbreken, inplaats van hun volk te vertegenwoordigen.

 13. @#19 Wat ik me afvraag, een grote noodbank oprichten die met miljarden mag goochelen met volledige immuniteit klinkt mij niet echt als dé oplossing voor een schuldencrisis in de oren.
  Maar zo’n mechanisme instellen zonder verregaande bevoegdheden heeft ook weinig zin en in feite zijn we met onze begroting natuurlijk al met handen en voeten aan de EU gebonden….lastig hoor.

Reacties zijn gesloten.