Werkvermogen generatie-Y niet optimaal. Zijn het stresskippen?

Onderzoeksbureau SKB heeft een onderzoek gedaan naar werkvermogen. Werkvermogen is de mate waarin mensen in staat zijn om te voldoen aan de eisen die hun baan stelt, zowel fysiek als mentaal. Dit hebben ze gedaan met de standaardtest om werkvermogen te meten, de Work Ability Index (WAI) aangevuld met wat andere vragen over vermoeidheid. Hieruit blijkt dat jongere mensen meer vermoeid zijn dan hun oudere collega’s. Zij geven vaker aan dat ze moe zijn en niet de volgende dag zijn hersteld. Dat is dé weg naar een burn0ut en is eenrichtingsverkeer als je er niet op let.

De grafiek laat zien dat jongere medewerkers het laagste percentage met een matige of slechte WAI-score (werkvermogen) kennen. Omdat hier wel meer medewerkers zijn met een verhoogd risico op burnout, is het totale percentage medewerkers met een verminderd werkvermogen groter dan in de groep met 10 jaar oudere collega’s. (P&O Actueel)

Generatie Y heeft altijd te horen gekregen dat ze alles kunnen, dat ze alles kunnen waarmaken wat ze willen, dat de bomen tot in de hemel groeien en er geen grenzen zijn. Dat zou ook wel eens het probleem kunnen zijn van die vermoeidheid. Grenzeloos gaat niet goed, komt niet goed en is niet goed. Niet voor altijd en niet voor elke dag.

Zelf zou ik er ook erg moe van worden als ik alles zou moeten, willen, kunnen. Maar ja, behoor niet tot de generatie Y, dus wil dat helemaal niet. Kijk wel uit.

Uiteraard moeten we ook niet vergeten dat de werkdruk en werkstress vele malen is toegenomen in vergelijking met tig jaar geleden. Alles moet sneller, moet vooral minder kosten en vooral veel opleveren. Salonsocialist heeft hier ook pas al een stuk over geschreven.

Als we dan de druk en stress optellen bij alles willen meemaken en beleven, dan komt een mens een mensenleven tekort. Je kunt niet alles meemaken of beleven, je zult keuzes moeten maken, denk ik, als simpele ziel met een GBV. Anders is het een enkeltje burnout.

 

 

 

1 gedachte over “Werkvermogen generatie-Y niet optimaal. Zijn het stresskippen?”

 1. Generatie Y heeft altijd te horen gekregen dat ze alles kunnen, dat ze alles kunnen waarmaken wat ze willen, dat de bomen tot in de hemel groeien en er geen grenzen zijn.

  Is dat zo? Op persoonlijk vlak misschien wel, maar maatschappelijk gezien groeien de bomen al sinds pak ‘m beet 1980 niet meer – generatie X* heeft dat nog meegemaakt, maar gen. Y weet niet beter dan dat die krengen niet meewerken – en is er eerder sprake van een alles moeten kunnen om de rat race bij te kunnen benen. Y-mensen lijken vaak zwevende eilanden, oftewel narcistjes, maar op zich is het niet zo raar dat ze het gevoel hebben op zichzelf aangewezen te zijn.

  *New Model Army zong in A Liberal Education (1981):
  We were in the garden of Eden
  just as children mess around
  We only leant against the tree
  and the apple came tumbling down

  You gave us what we asked for
  but never what we wanted
  Oh, we were only children
  How could you have been so stupid?

  We went up to the steel walls
  that guard the sacred town
  We only whispered to ourselves
  when the walls came tumbling down

Reacties zijn gesloten.