Wereldbank: problemen eurozone ernstige gevolgen voor ontwikkelingslanden

‘Uiteenvallen eurozone kan wereldwijde crisis veroorzaken’

De scheidend directeur van de Wereldbank, Robert Zoellick, waarschuwt voor wereldwijde gevolgen als Europa zijn zaken niet op orde krijgt. Hij raadt ontwikkelingslanden aan om zich voor te bereiden op het uiteenvallen van de eurozone. (NU)

De Wereldbank maakt zich grote zorgen over de landen die zich net aan het ontwikkelen zijn. De gevolgen van de eurocrisis, maar volgens mij ook gehele crisis in de financiële wereld, ook in de VS, kunnen voor de landen die zich net ontwikkelen enorme gevolgen hebben.

Ik vind het nog steeds onvoorstelbaar, dat een handvol mensen ‘gespeeld’ hebben met lucht in de financiële wereld en er zo’n bende van hebben gemaakt. Wat ik nog onvoorstelbaarder vindt is dat er voor die mensen helemaal geen enkele consequentie aan verbonden is. Banken zijn gered, anders was de ellende nog veel groter geweest, en de handelaars in lucht gaan gewoon door met hun luchthandel en het verkrijgen van torenhoge bonussen. Zich niets aantrekkend van de ellende die ze hebben veroorzaakt en de gevolgen voor zo’n beetje de hele wereld.

Volgens mij zijn het contactgestoorde ego-trippers die totaal geen empathisch vermogen hebben. Van mij mogen al die mensen een poosje in een ontwikkelingsland gaan werken en ervaren wat de gevolgen zijn van handel in lucht. Misschien dat ze het dan gaan begrijpen.

Weet ik er een oplossing voor? Nee niet zo direct, maar van mij hadden de overheden strengere eisen mogen stellen aan de banken en hun personeel. Over de handel en over de bonussen. Want beiden maken meer levens kapot dan mij lief is.

 

2 gedachten over “Wereldbank: problemen eurozone ernstige gevolgen voor ontwikkelingslanden”

  1. Njah, ook in goede tijden hoeven arme landen niet om de “hulp” van de Wereldbank verlegen te zitten. De vermeende armoedebestrijding gaat gepaard met het rekenen van forse rentes teneinde ordinair winst te behalen.

    Citaat uit The Guardian: “If “sympathy” is what characterises the IMF’s approach to Niger, then Greece would do better to avoid it. Niger comes into news headlines on a fairly regular basis – associated as it is with cycles of famine and constantly high levels of malnutrition. Less reported is the role of the IMF, along with sister organisation the World Bank, in fuelling this suffering.”

    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/may/29/greece-sympathy-imf-niger

  2. Kwam gisteren toevallig nog een aardig artikel tegen over de praktijken van IMF en World Bank: http://www.skeptically.org/economics/id10.html. Citaat daaruit:

    “Some say the radical and vicious change in the Banks’ policies after 1980 resulted from Ronald Reagan’s election that year as president, the quickening of Mrs. Thatcher’s powers in England and the ascendancy of “neo-liberal” (free market) policy. My own theory is that the IMF and World Bank were taken over by a space alien named Larry. It’s obvious that “Larry” Summers, once World Bank chief economist, later U.S. treasury secretary, is in reality a platoon of extraterrestrials sent here to turn much of the human race into a source of cheap protein.”

    Blijkt dat deze Larry Summers – ondanks dat hij over de Am. schatkist ging toen de kredietcrisis in wording was – momenteel bovenaan de shortlist staat om opnieuw baas van de Wereldbank te worden…. Obama, Obama… *zucht*

Reacties zijn gesloten.