Op welke partij stemden de buren?

Erg leuk kaartje in nrc, kun je zien wat er bij stembureaus in je buurt is gestemd. Kom je soms tot verrassende ontdekkingen.

In 2010 was de stand: totaal 14 stembureaus; 6 PVV de grootste, 6 PvdA de grootste en bij 2 de VVD de grootste.

In 2012 was de stand: totaal 16 stembureaus; 14 PvdA de grootste en bij 2 de VVD.

In 2010 had ik er goed de ziekte in dat ik in zo’n PVV-enclave woonde. Dat lijkt nu anders, maar betwijfel of het ook echt anders is, mensen veranderen niet zomaar.

Wat ik nog steeds niet kan begrijpen, is dat bijna dat hele landelijke kaartje zo blauw is. Buiten het hoge noorden hebben alleen mensen in steden massaal niet op de VVD gestemd. Voor mij onbegrijpelijk. Begrijpen die mensen dan niet dat de VVD er echt niet voor hun is? Hebben ze zich zo bang laten maken voor dat ‘linkse gevaar’? Of is het een kwestie van er bij willen horen? Zoiets als bij de Hema lopen met een Bijenkorf tas, ik heb geen luis om dood te drukken, maar toch stem ik lekker VVD, want ik ben echt geen pauper die links stemt.