Weinig mensen op de kades in Libië en eindstand overstekers 2016

Het is een algemene veronderstelling dat honderdduizenden Afrikanen aan de kust van Libië klaarstaan om over te steken naar Italië. In dit artikel toon ik aan dat het er hoogstwaarschijnlijk hooguit tienduizenden zijn. Dat het aantal wachtenden zelfs beperkt is tot een goed weer moment om over te steken is zelfs waarschijnlijker. Tevens de eindstand 2016 van overstekers naar Italië in dit artikel.

Inleiding
Regelmatig verschijnen er berichten in de media dat de kust van Libië volstaat met mensen die willen oversteken naar Italië. In 2014 schreef de NOS in maart dat volgens Frontex tussen de 500.000 en een miljoen mensen klaar zouden zitten in Libië om over te steken naar Italië en in de lente en zomer in Italië zouden aankomen. In totaal waren het er 170.000 in 2015 over het hele jaar.
In mei 2016 schreef de Volkskrant dat volgens Europol/Interpol er in 2016 800.000 mensen zouden oversteken naar Italië, in juni schreef de NOS dat er dit jaar volgens Frontexbaas Leggeri 300.000 vanuit Libië naar Italië zouden komen. Tegen de Telegraaf heeft Frontex gezegd in juli dat er zo’n 500.000 mensen klaar zitten om over te steken.

Feit is echter dat er dit jaar 181.000 mensen zijn aangekomen (waarvan vermoedelijk een kleine 10% uit Egypte). Volgens de bobo’s moeten er dus nog vele honderdduizenden zich nog in Libië bevinden.

De Volkskrant checkte hier begin juli 2016 wel de 300.000 van Leggeri en concludeerde dat het onzin was.

Waarop is aantal wachtenden gebaseerd

Je kan niet effetjes uitgebreid naar Libië gaan om mensen te gaan tellen. Het blijft niet meer dan gokken. Al sinds de uitspraken van Leggeri vorig jaar probeer ik een betrouwbare berekening te vinden. Tot op heden heb ik niets gezien dat overtuigde (meestal was het onzin), maar ik ben nu zelf in staat geweest om een berekening te maken die bewijst dat er hoogstwaarschijnlijk helemaal niet veel mensen in Libië wachten en hebben gewacht.

Onderzoek IOM
Het IOM, International Organization for Migration, doet zowel in Italië als in Griekenland onderzoek onder de mensen die de Middellandse Zee zijn overgestoken. Een van de vragen die gesteld worden is hoelang de reis van huis -dat kan ook zijn waar de persoon daarvoor verbleef bijvoorbeeld vluchtelingenkamp- en Italië heeft geduurd. De resultaten vinden we in rapporten. *)

Lees verder bij Flip van Dyke