Weg met de Europese Commissie

De SP kEUtelt weer eens.

De SP wil de Europese Commissie afschaffen omdat ze ondemocratisch én bureaucratisch is. Wij hebben goede alternatieven om de samenwerking tussen landen tot wederzijds voordeel te verbeteren.
(SP.nl)

Wat zijn dan de goede alternatieven van de SP? Harder roeptoeteren? NEUHH en BEU schreeuwen? Geweldig SP!

23 gedachten over “Weg met de Europese Commissie”

 1. De EU is ondemocratisch en bureaucratisch of vind jij van niet? Wat is jouw voorstel? Een beetje roeptoeteren over “de markt moet” en “socialisme is passé”?

 2. Ik kan maar niet begrijpen wat mensen tegen een federale EU hebben. De Nederlandse cultuur, voor zover die niet een kloon van de Noord-Amerikaanse is, zal echt wel verder blijven bestaan hoor. Zorg en openbaar vervoer kunnen volgens mij alleen maar beter worden, in ieder geval is dat bij de Grote Buur zo.
  En sinds wanneer wordt de regering in Nederland gekozen?

 3. Ik vind net als LRd die hele ondemocratische EU niks. Ik vind een staat of een samenwerkingsverband van staten en dan ook nog eentje welke mij slechts de illusie aanpraat als zou ik er wat in te brengen hebben helemaal niets. Zolang er staten bestaan is er niks dan ellende. Dat neemt niet weg dat ik die xenofobe SP – die zich in feite nauwelijks onderscheid van het clubje van Hitler-smurf Wilders – absoluut niet zie als een eventuele bondgenoot in het streven naar een vrije, gelukkige wereld voor iedereen.

 4. @Cornelis
  De voorstanders van een soort VS in Europa zullen inderdaad niets tegen de EU hebben.
  Diegenen die de VS maatschappij, waar het alleen om geld gaat, en waar voortdurend oorlogen op touw worden gezet, een van de afschuwelijkste ter wereld vinden, hebben daar andere ideeën over.
  Waar zijn zorg en openbaar vervoer beter ?
  De oproep van de huisartsen niet gelezen ?
  Wat betreft de Nederlandse cultuur, tegen de Zwarte Pietenhaat kwamen inderdaad twee miljoen handtekeningen, helaas waren die nodig.
  De opmerking dat de Nederlandse cultuur een kloon van de Amerikaanse is doet vermoeden dat je nog nooit in de VS bent geweest, en daar nooit door ouders bent aangeklampd of hun kind in Nederland medische zorg kon krijgen, die in de VS voor hen alleen te krijgen was door hun huis te verkopen, dat was de enige manier de dood van dat kind te voorkomen.
  Ik moest helaas antwoorden dat onze zorg geen liefdadigheid is, dat we daar zelf voor betalen, en dat die dus niet voor Amerikanen is.

 5. Als voorbeeld vopor een federaal Europa kijk ik liever naar de federale republiek Duitsland, alwaar OV en zorg dus echt beter geregeld zijn.
  Ja, ik ben in de VS geweest en het kapitalistische extremisme dat daar heerst wil ik hier natuurlijk niet. Ik had het over cultuur, niet politiek of staatsbestel. Het is inderdaad mogelijk dat Zwarte Piet het enige verschil uitmaakt, in de VS zou deze cultuuruiting in ieder geval niet (meer) kunnen.

 6. Een pietietie,is eigenlijk ook een teken van vreemdelingenhaat,het idee dat buitenlanders ONZE zwarte Piet bekritiseerden,moest even rechtgezet worden middels pietietie…Wat denken die buitenlanders nu wél??alles wat zij willen petitieren wij tegen.
  Net als sesamstraat facebook liken…werkelijk was sesamstraatje nu zó belangrijk?of ging het eigenlijk omdat op dat tijdstip een allochtonen programma zou komen???

  Dus tegen EU zijn is hetzelfde..dat racistisch doen,en eigen volk eerst,en geen berisping willen van de EU als men hier deze dingen wil bezigen.

  Laat de EU maar heerlijk blijven..de schoolmeester moet ALLE leerlingen hetzelfde bieden en geen onderscheid maken..En zolang er Wilders,fortuins,en ander gajes iedere keer uit hun rioolput kruipen moet de EU of wie dan ook deze bacteriën bestrijden,omwille van ons aller gezondheid en welzijn in de maatschappij.

 7. Nou, van mij mag de EU opgeheven worden.
  Er is een ernstig democratisch tekort.
  Economisch wanbeleid.
  Miljoenen burgers in de armoede beland.
  En dan het TTIP verdrag wat men wil sluiten met de VS.
  Dat verdrag veroordeeld ons tot de dictatuur van multinationals en banken, met slavernij voor de burgers.
  Liever de vrijheid dan economisch gewin, wat overigens zeer discutabel is.
  EU voorstanders moeten hun oogkleppen eens verwijderen.
  Het idee is prima, de uitvoering is desastreus voor de burgers.

 8. Ik ben voor een samenwerkingsverband als de EU. Dankzij dat samenwerkingsverband, heb ik geen oorlog meegemaakt tijdens mijn leven. Dat het een geldverslindend monster is, dat ben ik met jullie eens. Dat zou moeten veranderen. De EU afschaffen is als iedereen straffen met een uitkering omdat er een paar milliprocent fraudeert. Behoud het goede en schaf het verkeerde af. Het kost ons als NL burger iets van 250,00 euro per jaar, dat is het mij waard om in vrede te leven, jullie ook? Wat het opbrengt schijnt moeilijker te berekenen te zijn, maar die 250,00 is dus bruto.

 9. Keira.

  De vrede staat nu op het spel.
  Kijk naar de Oekraine.
  En wat was de aanleiding ?
  De EU , die zo nodig in de achtertuin van Rusland wou uitbreiden.

 10. Theo, het is geen oorlog en die komt er hier in West Europa ook niet aan. Ik ga niet met je mee in het beeld van de Koude Oorlog dat de Russen zo Nederland binnen vallen. Dat met de Oekraine, ja, dat heeft de EU absoluut niet goed gedaan, dat was Poetin pesten. Aan de andere kant, dat Poetin iets zou doen aan die ‘ongehoorzame’ Oekraine, was geen kwestie van als maar van wanneer. Hij zat te wachten op een reden om iets te doen. En die heeft de EU hem gewillig gegeven.

 11. Dit land en de andere landen in de EU zijn niet democratisch, dus de EU per definitie ook niet. We stapelen on-democratie op on-democratie zogezegd.

  Als groepen of landen willen samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, kan dat toch wel geregeld worden. De EU is een Marktproduct pur sang, en legt het kapitalisme niets in de weg. Sterker nog, faciliteert het volop. Dát hoor ik de SP helaas niet zeggen, want ze zijn geen socialisten en willen meedoen met de Macht.

  Als strever naar een anarchistisch-socialistische samenleving kan je van mij toch niet verwachten dat ik vóór zo’n gigantisch raar kapitalistisch EU-gedoe kan zijn.

 12. Nee lieverd (LRD) 🙂 dat verwacht ik niet van jou. Maar dat kapitalistische monster heeft wel via de economie gezorgd dat er sinds WO II geen oorlog meer is geweest in West Europa, terwijl dat aan de orde van de dag was daarvoor. Ik ben nu 57. Had er in vorige eeuwen al wel een paar voor de kiezen gehad. Nu is het zaak dat het hele proces zo aangepast wordt, dat het nog beter wordt.

 13. Wensdenken is natuurlijk schattig maar gelukkig staan er ook nog mensen in de realiteit zoals Sjaak en Keira. De EU moet én de EU moet democratischer.

 14. Jan:

  Ja hoor, de EU moet. De EU doet je goed. Ik sta niet in de realiteit. Wat een argumenten weer, net als in je andere reacties.

 15. Waarom moet de EU, een club die er alleen voor is om de rijken nog rijker te maken en totaal geen nut heeft voor de lagere inkomens.
  Totaal ondemocratisch is en alleen functioneert als sociale werkplaats voor ambtenaren.

 16. @Cornelis,

  Uitstekende verwijzing naar Duitsland. Een links Europa (inclusief Nederland) kan er zonder een Europese federatie niet zijn.

 17. Sjaak:
  [ Een links Europa (inclusief Nederland) kan er zonder een Europese federatie niet zijn ]

  Nou, naar je uitleg ben ik benieuwd.

 18. Het makkelijke antwoord is om die bevoegdheden van de Europese Commissie te verdelen over het Europarlement en de parlementen van de lidstaten. Er zijn een groot aantal zaken die niet zo nodig in Europees verband beslist hoeven worden. Alles waar de EU wel gemeenschappelijk beleid over moet voeren kan dan democratisch in het Europarlement worden beslist.
  Dan komt er vanzelf meer discussie op gang over wat we wel in EU-verband moeten beslissen of niet en gaan de EU-verkiezingen meer leven.

 19. @Sofia,

  Je antwoord lijkt een primitieve vorm van federalisme in te houden. De crux is waar de belangrijkste macht zit. Is die verdeeld over de lidstaten (confederalisme) of is er een centraal orgaan dat beslist (federalisme)? In jouw opzet lijken de belangrijke beslissingen (alles waar de EU wel gemeenschappelijk beleid over moet voeren) centraal in het Europees Parlement genomen te worden.

 20. @Sjaak: Zo lees ik dat niet. Het is alleen jammer dat Sofia niet benoemt welke zaken in Europees verband moeten worden beslist, maar die zijn er volgens mij ook wel degelijk. Ze zegt niet dat dat op een top-down manier moet gebeuren, integendeel.

Reacties zijn gesloten.